Hond is bang

Als je hond achteruit deinst…

Iedereen heeft zijn hond wel eens achteruit zien deinzen. Wat moet je dan doen? Dit is een vraag die ik geregeld te horen krijg.

Waarom deinst je hond achteruit?

Geen enkele hond gaat zomaar voor zijn plezier achteruit stappen. Achteruit deinzen wijst er op dat je hond verschoten is, zich onzeker voelt of dat hij schrik heeft,… Met andere woorden, je hond voelt zich niet zo lekker in zijn vel in die bepaalde situatie.

Vechten, vluchten of bevriezen

Elk levend wezen kan drie verschillenden tactieken gebruiken als hij zich bedreigd voelt. Ja, ook wij gebruiken diezelfde tactieken.

Stel dat je ‘s avonds laat door een donkere straat stapt. In de verte zie je een man in tegenovergestelde richting jouw kant uitkomen. Wat ga je doen? De kans is heel groot dat je de straat zal oversteken. Met andere woorden, je gaat de afstand tussen jezelf en de vreemde man zo groot mogelijk maken. Je wijkt uit omdat je je bedreigd voelt, ook al is er waarschijnlijk geen reden om bang te zijn. Oef! Gevaar geweken, je voelt je terug veilig.

Maar stel dat je diezelfde man niet kan ontwijken en hij heeft geen goede bedoelingen. Wanneer hij voor je staat, bedreigt hij jou en eist jouw geld. Wat ga je doen? Het antwoord op deze vraag is heel persoonsgebonden. Sommige mensen gaan zich omdraaien en keihard weglopen. Dit is vluchten. Andere mensen gaan heel braaf doen wat hen opgedragen wordt en hopen dat het moment zo snel mogelijk zal passeren. Dit is bevriezen. Nog anderen mensen gaan zich helemaal niet laten doen en gaan letterlijk vechten.

‘Als je hond schrik heeft van andere honden moet je met hem naar de hondenweide gaan’

Dit is jammer genoeg een advies dat nog veel te vaak wordt gegeven. Een hond die de kans niet meer krijgt om andere honden te ontwijken omdat hij schrik heeft van andere honden, zal andere tactieken inschakelen: vechten, vluchten of bevriezen. Geloof me, hier wordt je hond echt niet gelukkiger van, laat staan ‘socialer’. Integendeel, de kans dat je een hond hebt die gaat uitvallen naar andere honden is ineens zoveel groter geworden! En dan te zeggen dat hij zonet nog netjes achteruit deinsde…

Meegaan op het tempo van je hond

Als je ziet dat je hond achteruit deinst of de afstand tot een welbepaalde prikkel groter wil maken, moet je je hond de kans geven om dit ook effectief te kunnen doen. Blijf niet halsstarrig staan met een gespannen leiband en trek je hond al helemaal niet dichter naar datgene waarvan hij schrik heeft. Dit zal niks uithalen.

Stap samen met je hond achteruit. Misschien zal hij op een bepaald moment zelf blijven staan op een afstand die voor hem comfortabel is. Laat hem kijken naar de prikkel als hij dat wil. Wil hij de afstand nog groter maken, ga dan mee. Wil je hond opnieuw wat dichterbij gaan omdat zijn nieuwsgierigheid de overhand neemt, ga dan mee.

Professionele hulp

Soms zijn het heel subtiele signalen waarmee de hond aangeeft dat hij zich niet veilig voelt in een bepaalde situatie. Het leren herkennen van deze signalen is van cruciaal belang om je hond te helpen, zijn veiligheid en geluk te garanderen. Twijfel daarom niet om de hulp van een professionele gedragsbegeleider in te schakelen.

Veel succes,
Sofie

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] hond is bang van iets in de omgeving, maar in plaats van voorwaarts te vluchten, zal hij achteruit deinzen waardoor er spanning op de leiband komt. Je hebt het gevoel dat je je hond moet […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *