Hond trekt aan de leiband

Daarom trekt jouw hond aan de leiband

Een vaak gehoord probleem van hondeneigenaars: ‘mijn hond trekt aan de leiband’. Soms slechts aan het begin of einde van de wandeling. Soms de hele wandeling door. Ik begeleid regelmatig mensen die zelfs fysieke klachten hebben (aan de schouders, armen, rug,…) omdat hun hond trekt.

Zoveel adviezen voor het trekken aan de leiband

Hoe je het ook draait of keert, een trekkende hond is niet fijn. Het is waarschijnlijk één van de grootste frustratiebronnen tijdens de wandeling. De adviezen hierover zijn zeer divers: stoppen met wandelen tot je hond de spanning op de leiband lost, in de andere richting beginnen stappen, gewoon verder stappen en belonen als je hond het goed doet, een stevige ruk aan de lijn geven,…

Ik ben van mening dat er niet één advies is dat zal helpen voor alle honden. Laat mij ook even verduidelijken dat ik helemaal niet te vinden ben om je hond een fysieke correctie te geven. Wat ik wel weet, is dat we ons veel meer de vraag moeten stellen waarom de hond aan de leiband trekt. Pas als we het antwoord daarop vinden, kan er naar mijn mening gericht advies gegeven worden.

Honden kunnen om diverse redenen trekken

Ik som er enkele op:

 1. De hond heeft niet geleerd om te wandelen aan de leiband. Hij vindt die leiband helemaal niet fijn en vindt het maar een vreemd ding dat hem belemmert in zijn beweging. Vaak gaan de honden nog eens bijten in de leiband.
 2. De hond is bang van iets in de omgeving en vertoont vluchtgedrag aan de leiband. Dit kan betekenen dat de hond zo snel mogelijk terug thuis of aan de auto wil geraken. Je zal merken dat de hond naar voor zal trekken.
 3. De hond is bang van iets in de omgeving, maar in plaats van voorwaarts te vluchten, zal hij achteruit deinzen waardoor er spanning op de leiband komt. Je hebt het gevoel dat je je hond moet ‘meetrekken’.
 4. De hond wil koste wat het kost ergens geraken omdat er een lekker geurtje zijn aandacht trekt, of omdat er iets of iemand is waar hij heel graag naartoe wil gaan. De kans is heel groot dat je hond helemaal niet meer naar jou luistert op dat moment 😉

Heel waarschijnlijk zijn er nog andere redenen. Wat ik vooral wil meegeven, is dat je niet zomaar klakkeloos een algemeen advies hoeft aan te nemen. Een hond die schrik heeft, vraagt een heel andere benadering dan een hond die gewoon wild enthousiast is op de wandeling.

Durf vragen te stellen

Wees kritisch. Waarom trekt je hond aan de leiband? Is je hond bang? Of net niet en moet je hond nog wat zelfcontrole ontwikkelen? Is je hond gefrustreerd aan de leiband? Waarom zou die bepaalde methode bij jouw hond wel of niet kunnen helpen? Wat is de theorie achter een bepaalde methode? Een goede begeleider zal je met plezier een antwoord geven op deze vragen.

Veel succes,
Sofie

 

1 antwoord
 1. Van Paesschen
  Van Paesschen zegt:

  Onze honden zijn asielhonden uit Spanje. Op het tijdstip van de adoptie waren ze 4j en 5j oud. In de eerste plaats hebben ze nooit geleerd om aan de leiband te lopen. Iko, was jarenlang een straathond, en die wil gaan waar hij wil zijn. Hij trekt hem er niets van aan, dat hij aangelijnd is! Het is soms zo erg dat hij zich buiten adem trekt, en zijn baasje gewoon voort sleurt. Iko is ook een jachthond, met een sterk jachtinstinct. Wij gaan niet wandelen met hem, neen, hij gaat op jacht met ons! En we kunnen hem dat niet afleren. Mijn man is voor een strop, maar ik vind dat afschuwelijk! We hebben een U-lead gehad, maar de sluiting van de leiband sloeg constant tegen zijn poten, dus ook niet aangenaam! Ik probeer tegen hem te praten als we wandelen, soms helpt het een tijdje. Maar zijn jachtinstinct is sterker dan om het even wat! Suki is minder gaan trekken, door de jaren, maar als ze een konijn ziet of eenden ruikt, is ze ook niet te houden! Het aard van het beestje, hé!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *