Je wilt een pup kopen? Kies dan voor de juiste fokker

Je wilt een pup kopen? Kies dan voor de juiste fokker

Een pup kopen lijkt eenvoudig. Op het internet vind je heel veel advertenties van puppy’s die je meteen doen smelten. Maar hoe weet je nu of je bij een betrouwbare verkoper bent terecht gekomen? Als je de volgende tips steeds in gedachten houdt, maak je grote kans op een goede pup.

Slechts 1 ras

Een goede fokker verkoopt naar mijn mening slechts 1 ras. Deze mensen fokken maar 1 ras omdat het met hun eigen hond is. Ze kunnen als de beste de rasspecifieke eigenschappen beschrijven. Ze weten waarvoor hun hond (ras) van oorsprong uit werd gebruikt en hoe dat tot uiting komt in het karakter van de hond. Behoed je dus voor mensen die ‘alle rassen’ verkopen.

Pupjes op de wereld gezet uit liefde 

Een goede fokker zal een nestje hebben omdat hij geïnteresseerd is in het behoud van het ras zoals het moet zijn. Hij doet het uit liefde voor het ras. De opbrengst die het verkopen van  puppy’s geeft, mag slechts bijzaak zijn. Het is niet onlogisch dat een fokker een kleine winst wil overhouden. Houd er immers rekening mee dat een goede fokker vakantie neemt om de puppy’s in de beste omstandigheden en met de beste zorgen te laten opgroeien.

Bezoekrecht en bezoekplicht

Een goede fokker heeft er geen probleem mee dat je de pups op vaste tijdstippen gaat bezoeken. Sommige fokkers verplichten toekomstige eigenaars zelfs om de pups enkele keren te bezoeken voor je definitief je nieuwe vriendje naar huis meeneemt. Deze mensen willen hun pups enkel de beste thuis bezorgen.

De mama van de pups

Een goede fokker zal je met plezier de mama van de pups tonen en haar bij jou laten. De moederhond moet immers sociaal zijn, laat zich makkelijk benaderen en mag geen agressief gedrag tonen. Ook mag ze er geen probleem mee hebben dat je de pups benadert en aanhaalt.

Ziektevrij

Indien je kiest voor een ras dat gevoelig is voor bepaalde erfelijke aandoeningen, zal een goede fokker vrijwillig jou de verschillende medische attesten tonen die bewijzen dat zowel de vader- als de moederhond vrij zijn van deze erfelijke ziektes. Van sommige rassen moeten ook de pups getest worden op erfelijke ziektes voor ze mogen verkocht worden. Informeer je dus van tevoren goed bij de rasvereniging.

Het paspoort van je pup

Elke pup krijgt een paspoort van de fokker. Hierop staat het land van herkomst, de geboortedatum,  het chipnummer van de pup en de naam van de fokker. De pup moet zijn eerste ontwormingskuren en vaccinaties gekregen hebben voor je hem mee naar huis neemt. Zorg ervoor dat je het paspoort kan inkijken en in ontvangst kan nemen vooraleer je het geld overhandigt aan de fokker.

Veel succes,
Sofie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *