Hond snuffelt tijdens wandelen

Mag jouw hond ook niet snuffelen tijdens het wandelen?

Gaan wandelen met je hond is enerzijds een verantwoordelijkheid die je hebt als baasje. Anderzijds kan het voor heel wat gelukzalige momenten zorgen. Jammer genoeg merk ik dat het wandelen voor vele mensen een ware opdracht en sleur wordt omdat ze zich gebonden voelen aan allerlei regeltjes.

‘Snuffelen tijdens de wandeling mag niet!’

Ik hoor regelmatig dat de hond niet mag snuffelen tijdens het wandelen. Laten we de voorgaande zin even analyseren: ‘hond’ en ‘niet mag snuffelen’ staan in één en dezelfde zin. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken denk ik…

Niet mogen snuffelen is frustrerend

Het is alsof je Sergio Herman zou verbieden te koken. Dit betekent dat hij niet meer datgene mag doen waarin hij extreem goed is. Ik zou er niet van verschieten mocht die pittige Sergio zichzelf helemaal zou opvreten uit frustratie…

Je hond verbieden te snuffelen tijdens de wandeling is exact hetzelfde. Dit gaat volledig tegen zijn natuur in. Stel je zelf eens de vraag voor wie je eigenlijk gaat wandelen. Is het in de eerste plaats voor jezelf of voor jouw hond…?

Mentale stimulatie

Wanneer je jouw dagelijkse wandeling maakt met jouw hond, dan moet hij kunnen snuffelen. Het is zijn manier om te analyseren wat er gaande is in ‘zijn buurt’, welke honden er al gepasseerd zijn, of er al dan niet loopse teefjes in de buurt zijn of interessante reuen,…

Jouw hond wordt op deze manier mentaal gestimuleerd. En dat zorgt op zijn beurt dan weer voor een gezonde vermoeidheid. Een hond die moe is, slaapt lekker en kan intussen geen andere streken uithalen.

‘Ja maar als ik mijn hond overal laat snuffelen doe ik uren over het blokje

Naar mijn mening doet het er niet toe hoe ver je stapt met de hond. Voor de hond is het veel leuker een half u te kunnen snuffelen over een parcours van 1 kilometer dan dat hij 2 kilometer wandelt zonder te mogen snuffelen.

‘Moet ik mijn hond dan altijd laten snuffelen?’

Nee. Ik begrijp zeker dat er momenten zijn dat je zelf wat sneller wilt en/ of moet doorstappen. Maar voor de hond is het veel leuker als je dat duidelijk communiceert. Als hij zijn zin mag doen, kan je bijvoorbeeld ‘snuffel maar’ zeggen. Moet je ergens sneller kunnen passeren, kan je bijvoorbeeld ‘bij mij’ zeggen. Maar denk er vooral aan dat je hond laten snuffelen een absolute must is om je hond gelukkig te maken.

Veel succes!
Sofie

2 antwoorden
 1. Anneke
  Anneke zegt:

  Eindelijk iemand die mijn mening volgt.
  Ik ga het liefste wandelen met mijn hond op haar gekende veldweggetjes waar ze lekker kan rond crossen een snuffelen. Wij vinden dat samen heerlijk. Mouchke is een geadopteerd Spaans hondje een ik ben er zeker van dat ze gewoon is geweest van veel buiten te zijn.
  Zij is mijn eerste hond die zo enorm kan aandringen om te gaan wandelen. Ze heeft geen rust vooraleer we weg zijn geweest. Dus liever 20 min in vrijheid dan 3 kwartieren aan de lijn.
  Ik ben super blij te hebben geluisterd naar mijn gevoel ipv al die regeltjes.
  Bedankt en groetjes Anneke

  Beantwoorden
 2. van nieulande thierry
  van nieulande thierry zegt:

  Volledig met je eens Sofie. Honden ruiken wat wij zien met onze ogen. Mijn honden zijn altijd vrij in het veld en doen hun zin. Ze blijven wel altijd in connectie met mij. Als ze aan de lijn lopen mogen ze zeker snuffelen het enige wat ik van hen vraag is dat ze niet trekken aan de lijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *