Mijn hond is bang van het onweer

Mijn hond is bang van het onweer!

Honden kunnen van verschillende zaken schrik hebben. Eén van de meestvoorkomende ‘klachten’ is zonder twijfel onweer. Een rommelende hemel, oplichtende bliksemschichten en knallers van formaat. Je zou voor minder in een hoekje wegkruipen.

‘Je mag je hond zeker niet troosten als hij schrik heeft’

Je hond niet troosten en zelfs negeren als hij schrik heeft… Ik vind het altijd bijzonder jammer als ik dit advies lees of hoor. Wie deze raad verspreid, gaat ervan uit dat je je hond op deze manier beloont en de angst zelfs nog groter kan maken. Ik durf openlijk te zeggen dat ik het hier helemaal niet mee eens ben. Sterker nog, het wordt tijd dat dit fabeltje voor eens en voor altijd de wereld wordt uit geholpen.

Troosten op een hondse manier

Wat wij mensen als troosten beschouwen, is niet hetzelfde voor de meeste honden. Bij het troosten van een mens denken we onmiddellijk aan het geven van een knuffel. Toegegeven, het merendeel van de honden zal geen boodschap hebben aan een extra omhelzing. Wat wij beschouwen als troosten, betekent voor de hond een veilige plaats zoeken waar hij zo goed als het kan tot rust komt.

Wat beschouwt je hond als een veilige plaats?

Er bestaat geen antwoord dat van toepassing is op alle honden. Anders gezegd, het antwoord verschilt van hond tot hond. Sommige honden gaan de nabijheid van hun baasje opzoeken, anderen zullen dan weer onder de tafel of een kast kruipen, zoeken bescherming in hun bench, willen onder een deken liggen,… Om het antwoord te vinden dat van toepassing is op jouw hond, dien je jouw hond te observeren en nuchter vast te stellen wat hij aan het doen is.

Wat moet je dus doen als je hond schrik heeft van het onweer?

  1. Aanvaard in de eerste plaats dat je hond schrik heeft van het onweer. Wees je daarvan bewust en aanvaard dat je daar niks aan kan veranderen.
  2. Zoekt jouw hond jouw nabijheid op, neem dan zeker zelf geen afstand van hem. Geloof me, hij zal zich niet ‘beloond’ voelen voor zijn angst.
  3. Kruipt jouw hond onder de kast, het bed,… laat hem daar dan vooral rustig zitten. Probeer je hond er zeker niet vanonder trekken. Zo ontneem je niet alleen de veilige ruimte van je hond, maar kan je hond bovendien de noodzaak voelen om te grommen, uit te vallen,…
  4. Het gebruik van muziek en/ of televisie kan een rustgevend effect hebben voor sommige honden. Het is dus geen absolute garantie. Net als het geven van een kauwbot. Als de angst te groot is, zal dit weinig of zelfs niet helpen.
  5. Soms heeft je hond een combinatie van verschillende elementen nodig om zich veilig te voelen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan Pauline, mijn Vizsla. Zij komt enkel tot rust komt als ze onder de grote eettafel kan liggen EN ik zelf aan de tafel zit. Van zodra ik de tafel verlaat, keert de onrust bij Pauline onmiddellijk terug.

Heb je hulp nodig om je hond te begeleiden in moeilijke situaties? Neem dan gerust contact met me op.

Veel succes,
Sofie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *