Marc, Kathleen & Mila

22 maart 2013: geboorte van onze bruine labrador Mila. Na een 6-tal lessen bij een traditionele hondenschool stapten we over naar Hondersteboven van Sofie. We hadden zo het gevoel dat we niet direct een gemakkelijk opvoedbare pup in huis hadden. Straks gaan we al een jaar op cursus bij Sofie en we hebben er nog geen moment spijt van gehad. De professionele en niet veroordelende aanpak van Sofie heeft ons en Mila al een heel stuk vooruit geholpen.

Mila is een schat van een hond met een heel zacht karakter, niks van agressie, niet angstig, blaft niet… maar ze heeft weinig zelfcontrole en is snel afgeleid. Daardoor leert ze moeilijk want plots is er iets anders dat veel interessanter is: een vlinder, een vlieg, een leuk potje, een fladderend blad…

Wij hebben aan Sofie al heel veel steun gehad om verder te doen. Soms was het niet “Hondersteboven” maar “Baasjesondersteboven”. Dan konden we steeds op de steun van Sofie rekenen. Sofie benadert ons en Mila op een heel positieve en respectvolle manier. Door haar ondersteunende coaching verlaten we de les altijd met een positief gevoel. Telkens hebben wij en Mila iets bijgeleerd en nooit hadden wij het gevoel dat wij geen goede baasjes waren, in tegendeel. De lessen verlopen heel gemoedelijk en wij voelen ons op ons gemak.

Bedankt Sofie voor jouw ondersteuning op menselijk en “hondelijk” vlak. Door jou slaan we er ons telkens weer door om verder te doen met onze “kadet”!

Anne-France & Floris

2 april 2006, voor de meeste mensen een datum zoals een andere, maar voor mij was dit de dag waarop ik Floris, mijn 8 weken oude Engelse cockerspaniël pup, mocht gaan ophalen. Onze vorige gezinshond was ook een cockerspaniël, maar Floris zou mijn eerste “eigen” hond en verantwoordelijkheid zijn. 

Na uren lezen en uitzoeken van tips en weetjes over gedrag en opvoeding, voelde ik me klaar om dit nieuwe avontuur aan te gaan. Ik had heel veel toekomstplannen als lange boswandelingen maken, uitwaaien aan de zee, hondenschool,… 

Floris is sociaal naar mensen toe maar was een pup die precies wist wat hij wou en vooral wat hij niet wou. Hij reageerde sterk, bijvoorbeeld door te grommen, bij onverwachtse aanrakingen van mensen. Zat hij in de auto en wou hij er niet uit dan was het onmogelijk om hem op te tillen en eruit te dragen. Ik heb toen voor de eerste keer, bij een gedragstherapeut, hulp gezocht. De eerste paar maanden samen waren dus met ups en downs, de ene dag al wat vlotter dan de andere. Toen hij bijna 2 jaar werd, begon Floris plots onophoudend te blaffen. Hij had en heeft het nog altijd moeilijk met nieuwe situaties en mensen. Ik kon geen les meer volgen op de hondenschool, kon niet met vrienden een terrasje doen en kreeg van vreemden op straat boze blikken toegeworpen. Kennissen en vrienden gaven goedbedoelde raad, maar ik zag echter door de bomen het bos niet meer. Via een goede vriendin heb ik toen het nummer van Hondersteboven doorgekregen. 

Sofie nam de tijd om naar mijn verhaal te luisteren en na ons eerste gesprek bleek Floris helemaal niet zo zelfverzekerd te zijn als ik dacht. We hebben daarom samen geoefend op ontspanning, ontspanning en nog eens ontspanning. Wachten tot Floris uit zichzelf ging liggen en rustig werd om dan te kunnen belonen. Na hard maar plezierig werken, was het ook terug mogelijk om groepslessen als ‘Kom Hier’ te volgen. De groepjes bestaan uit 3 tot 5 honden waardoor iedere hond op zijn eigen tempo kan trainen, onder deskundige begeleiding van Sofie. 

Floris vertrouwt nu op mij bij het uitvoeren van de oefeningen en ik kijk naar zijn lichaamstaal om hem de tijd en ruimte hiervoor te geven. Door de workshop ‘Brains & Balance’ te volgen, leerde ik dat hij denk- en zoekspelletjes fantastisch vindt. Zo blijven de oefeningen op zelfcontrole afwisselend, kunnen we echt samenwerken en wordt onze connectie nog elke dag sterker. Sofie is dus niet alleen een hondencoach in hart en nieren, maar heeft ook mij een dosis zelfvertrouwen gegeven. Voor vragen of feedback over de (groeps)lessen is ze maar een muisklik of telefoontje verwijderd.

Bedankt Sofie voor het geduld en het inzicht als ik die even kwijt was en tot binnenkort voor een nieuwe reeks lessen. Floris staat al vol enthousiasme te wachten.

Yasmin & Sienna

Al voor zover ik mij kon herinneren had mijn hondje Sienna – een Cavalier King Charles Spaniël teefje van 3 jaar – de hele rare gewoonte om constant te janken als wij gingen wandelen. Heel vervelend, vooral als je in een wandelclub zit! Duurde de wandeling 30 min of 3 uur, Sienna piepte de hele tijd. Op een dag besloot ik dat dit niet kon blijven duren dus ging ik op zoek naar een gedragstherapeut. Via haar site zijn we bij Sofie gekomen en ik heb meteen contact met haar opgenomen. Niet veel later zaten we voor de eerste keer ‘op de bank’ bij Juf Sofie. 

Meteen viel het Sofie op dat Sienna dit gedrag vertoonde omdat ze heel onzeker en angstig was. Ik was helemaal overdonderd! Ik had het helemaal niet in de gaten dat mijn Sienna zo angstig was en onzeker in nieuwe situaties en dingen die ze niet kende. Maar er was werk aan de winkel, dus geen tijd om stil te zitten en trainen! In het begin gingen we wekelijks bij Sofie, en elke week zag ik Sienna meer en meer openbloeien. Sienna moest eerst leren ontspannen en leren ‘hersenwerken’. In het begin was ze wat angstig van nieuwe dingen, maar met enkele snoepjes en zelf rust uit te stralen ging dat al snel over. Sienna durfde elke week meer en kreeg er meer plezier in om nieuwe dingen te proberen. En als ik Sienna zag genieten dan was ik ook blij natuurlijk! 

Na enkele weken binnen werken, was het tijd om het grote probleem aan te pakken. Tijd om naar buiten te gaan en het janken af te leren. Geen simpele opdracht aangezien dit gedrag zich al jaren had ingenesteld. Sofie is van in het begin heel eerlijk geweest en zei ons dat dit niet zomaar op enkele weken gedaan ging zijn, we hadden veel tijd en geduld nodig en we gingen heel veel moeten trainen. Sofie heeft immers geen magische pil die Sienna op enkele seconden geneest. 

Om een lang verhaal van 6 maanden kort te maken: er zijn tijdens die maanden trainen enorm veel bloed, zweet en zeker en vast tranen gevloeid. Op sommige momenten zag ik het niet meer zitten en wou ik er de brui aan geven. Gelukkig was Sofie er steeds met raad en daad om ons te steunen! Ik mocht steeds mailen of bellen, ze had altijd tijd voor mij en voor Sienna. Ook heb ik 1 grote les van Sofie moeten leren: Sienna gaat niet graag mee wandelen met een grote groep, in een omgeving die ze niet kent. En daar heb ik mij bij moeten neerleggen. Het is een raar idee om een hond te hebben die niet graag wandelt, maar het is nu eenmaal zo! Sienna is heel gelukkig als ze haar vaste ‘toertje’ bij ons in de buurt kan doen, dus doen wij dat zo. Geen grote wandelingen meer vol stress, maar kleinere wandelingen alleen. En wat zie ik mijn meisje genieten als ze hier kan wandelen!!! 

Bedankt Sofie om ons te helpen en er steeds voor ons te zijn, je hebt ons leven veranderd.

Magalie, Simon & Zahra

Wij hebben een Shiba Inu die luistert naar de naam Zahra. Op internet zijn er heel veel negatieve zaken te lezen over het karakter van dit ras. Maar tegen beter weten in hebben wij haar toch in huis genomen. We wisten wel meteen dat we hulp nodig gingen hebben. Wij zochten daarom naar iemand met ervaring die heel veel tijd en geduld met ons zou hebben om onze eerste hond te trainen. Op die manier kwamen we bij Hondersteboven terecht. 

Sofie heeft ons van in het begin bijgestaan en gaf ons goede raad over de opvoeding van Zahra. Ze is er niet om de hond te trainen, ze leert ons hoe we Zahra zelf moeten trainen. Vaak zijn het de kleine details die voor miscommunicatie zorgen tussen ons en Zahra en daar is Sofie zeker een extra hulp. Ze begrijpt ons maar ook de hond en dat is belangrijkste! 

Na de eerste weken puppy training kon Zahra alle basis vaardigheden zoals luisteren naar haar naam, zitten, pootje, naast ons lopen aan de leiband, loslaten van speeltjes, liggen, etc. Maar ook de denkspelletjes die we samen doen zijn een hele uitdaging voor Zahra, ze verveelt zich nooit. Na 7 weken hebben we zonder twijfelen nog lessen bijgenomen aangezien Zahra er duidelijk van geniet en veel leert. 

Dankzij Sofie genieten wij nu met volle teugen van onze goed opgevoede puppy.

Thelma & Melvin

Ik kwam bij Sofie en Hondersteboven terecht via een vriendin. Melvin is mijn eerste hondje en ik zocht een goede plaats voor begeleiding in de opvoeding en training hiervan. Ik adopteerde Melvin via een Nederlandse organisatie. Hij komt oorspronkelijk uit Hongarije. Waar hij met zijn 9 broertjes en zusjes op straat gevonden is, een pootje brak op transport naar Nederland, heel ziek en mager was en de cruciale socialisatie heeft gemist. Kortom een hondje met heel wat bagage. Hierdoor kampte Melvin met vele angsten en stress. Toen hij tussen de geschatte leeftijd van 5-8 maanden was adopteerde ik hem. 

Sofie heeft me enorm veel tips, zelfvertrouwen en steun gegeven om met Melvin te trainen. Hij kon aansluiten bij de puppygym, ook al was hij al iets ouder. Dit was voor hem een hele ervaring, waar hij enorm veel bijgeleerd heeft. Simpele dingen zoals kalm zijn bij andere honden, maar ook leuke spelletjes zoals hindernisjes nemen, over een balansbrug lopen, het ballenbad,… Je zag dat dit voor hem soms heel moeilijk was, maar je zag hem ook vooruitgaan. Dit maakte mijn band met Melvin veel sterker. Samen leuke dingen doen en nieuwe spelletjes ontdekken in een vertrouwde omgeving. Ik zag mijn hondje beetje bij beetje openbloeien en wat meer zelfvertrouwen krijgen. 

Al snel bleek dat Melvin het met alle honden prima kon vinden, maar dat vreemde mensen zijn grootste angst waren. 

Sofie nam alle tijd en geduld om het vertrouwen van Melvin te winnen zonder hem te forceren. Dit zorgde ervoor dat hij rustig de klik kon maken. Met deze basis konden we verder trainen. Ik volgde de basislessen gehoorzaamheid, waar ik in een stressvrije omgeving met Melvin kon oefenen zoals elke andere hond. Hij had hier zichtbaar plezier in en ik vond dit ook enorm fijn om te doen. 

Ook in de groepslessen kreeg Melvin zijn kansen. Met een groepje van maximaal 5 honden werd op gehoorzaamheid geoefend met blijfoefeningen, het ‘kom hier’ commando, zelfcontrole oefeningen,… Dit ging in het begin niet zo gemakkelijk, maar het was een zeer goede leerschool voor Melvin. Leren om focus te hebben voor de baas en niet steeds willen spelen met de andere honden of bang zijn van de andere mensen. Sofie kon hier telkens een goede begeleiding in geven. Ondanks het feit dat ik in groep trainde kreeg elke hond de begeleiding aangepast aan zijn tempo. Door deze individuele en groepstrainingen leerde ik veel bij om thuis verder aan de slag te gaan en te oefenen. Dat is uiteraard nodig om ergens te geraken, maar zonder de hulp en begeleiding van Sofie had ik dit nooit kunnen bereiken. 

Geregeld doe ik nog individuele sessies waar we fun en gehoorzaamheid afwisselen. Dit blijft een super goede manier om te werken aan de band tussen mij en Melvin. Ik blijf toewerken naar een goede gehoorzaamheid en controle, maar plezier en spel blijven voor zowel Melvin en mij een absolute meerwaarde. Door de funoefeningen met het balansei, balanskussen, hindernisjes en zoekspelletjes kreeg Melvin meer zelfvertrouwen en zelfcontrole. Hij heeft er echt plezier in. 

Het verschil met nu en bijna 2 jaar geleden is heel groot. Ik heb een hondje dat een enorme stap in de goede richting heeft gezet. Het bange en onzekere hondje ruimt stilaan plaats voor een knappe, volwassen hond die kalm kan zijn wanneer dit van hem verwacht wordt en zich kan uitleven. Samen genieten we van lange wandelingen en trainingssessies,  en uiteraard spel met andere honden. Ondanks de moeilijke start is het voor mij en Melvin een ideale ontspanning om te gaan trainen of spelen met Melvin bij Sofie. Het is nog een lange weg te gaan, maar ik geloof dat ik nog lang niet aan zijn limieten zit. 

Voor mij is trainen en werken met je hond bij Hondersteboven trainen zonder grote druk en op het tempo van hond en baas. Plezier beleven aan het werken met je hond is belangrijk, net zoals het opbouwen van een goede band en connectie. Hond en baas mogen fouten maken en deze zullen op een positieve manier worden aangepakt. 

Sofie staat open voor voorstellen en luistert naar waar je zelf  graag aan wil werken. 

Melvin en ik gaan nog steeds heel graag naar Sofie en zullen dit nog geregeld blijven doen.

Monia, David & Arras

2,5 maand geleden was het eindelijk zo ver: We konden onze eerste hond, Tervuerense herder Arras – 8 weken oud, meenemen naar huis. We hadden een goede en betrouwbare fokker uitgekozen waar de pups goed gesocialiseerd werden, maar toch was Arras zeer wantrouwig; zowel naar bezoek als naar ons. Van zodra bezoek bij ons over de vloer kwam kroop Arras in een hoekje en als de mensen te dicht bij hem kwamen begon hij te grommen. Hij zocht geen interactie met het bezoek. Nadat Arras een paar keer gegromd had naar mijn vriend, overviel ons toch een gevoel van paniek. Via een brochure die ik nog liggen had, kwamen we terecht bij Sofie.

We stuurden haar een mail waarin we onze bezorgdheid over Arras uitten. Sofie heeft ons heel snel geantwoord en bij haar eerste mail ook al een aantal tips meegegeven. Haar eerste bezoek was al meteen heel positief. Ze wist precies hoe ze Arras moest benaderen en kon zo toch al een beetje zijn vertrouwen winnen.

Aangezien het onze eerste hond was, wouden we de opvoeding van Arras van aan het begin goed aanpakken. Individuele puppybegeleiding door Sofie bleek hiervoor de juiste beslissing. Arras kreeg al snel volledig vertrouwen in ons als zijn baasjes, want wij zijn diegenen waar hij altijd op moet kunnen terugvallen. Zo ging het ook steeds beter met bezoek en ook met vreemden op straat.

We kennen niet zoveel mensen met een hond, maar wouden Arras wel graag de mogelijkheid bieden om ook met andere honden te spelen en te leren omgaan. Sofie maakte ook dit mogelijk. Ze ging op zoek naar een andere pup bij haar klanten, die qua karakter en leeftijd goed zou overeen komen met onze Arras. Tijdens 2 sessies hebben de pups elkaar ontmoet en zijn er korte speelmomenten geweest in combinatie met andere leuke oefeningen, zoals de wipplank, zoekspelletjes, waterspelletjes en balansoefeningen. Ook uit deze sessies hebben we heel veel geleerd, wat we ook konden toepassen bij de ontmoeting van Arras met andere honden.

Ondertussen gaan we ook naar een hondenschool en ook daar merken we dat Arras al verder staat dan zijn leeftijdsgenootjes.
Sofie heeft ook ons meer zelfvertrouwen gegeven en meer inzicht gegeven in de gedachtengang van een hond. Zonder haar begeleiding zouden we niet staan waar we nu staan! Bedankt!

Nathalie, Nancy & Noa

Na het overlijden van onze chocolade labrador Filou, hadden Nathalie en ik na enkele maanden beslist om een nieuwe vriend in huis te halen. Niet om haar te vervangen, maar we konden ons een leven zonder hond niet meer inbeelden.
Met Filou waren we naar een klassieke hondenschool geweest waar ze op 2 jarige leeftijd haar brevet behaald had…. Wij zo fier als een gieter… Maar…. Los lopen tijdens een wandeling zat er spijtig genoeg niet in. De drang om de wereld te verkennen was sterker dan naar ons te komen. Wat ben je dan met een brevet ?

Voor de opvoeding van Noa kozen we voor de individuele aanpak. Ze moest naar ons beiden luisteren en we moesten haar ook overal kunnen mee nemen zoals een volwaardig lid van ons gezinnetje.

Via een vriendin kwamen wij bij Sofie terecht en van bij de eerste kennismaking voelden we dat we de juiste keuze hadden gemaakt. Ze luisterde aandachtig naar onze verwachtingen en gaf ons vele tips om de komst van Noa zo goed en aangenaam mogelijk te maken. Sofie vroeg ons ook om samen de lessen te volgen met Noa zodat we beiden de oefeningen konden aanleren.

De eerste 2 nachten verliepen heel onrustig en dus besloten we de hulplijn “Sofie” in te schakelen. We kregen enkele tips en de daarop volgende nachten verliepen probleemloos. We startten met de individuele puppycursus tijdens welke de basisregels werden aangeleerd (zitten, liggen, plaats, hier komen). Telkens op een heel ontspannen en positieve manier !

Het was ons al heel snel duidelijk dat door de aanpak van Sofie we veel gedaan konden krijgen van een puppy van amper enkele weken oud.

Week na week kijken we uit naar de les en ondertussen hebben we ook een workshop Brains & Balance achter de rug… Hierin staat plezier maken op de eerste plaats … Niets moet… Alles mag ! Een echte aanrader… En ideale manier om de band met je hond op een een speelse manier te versterken. Deze workshop staat hoog genoteerd op onze “to do” lijst omdat we dit de perfecte aanvulling vinden op de gehoorzaamheidslessen en omdat we wegens vakantieplannen de laatste 2 sessies hebben moeten missen. 

Vandaag is Noa 5 maanden oud en loopt ons verlof ten einde. 2 weken vakantie in Frankrijk…
Zelfs in onze stoutste dromen hadden we nooit verwacht dat ons eerste verlof met Noa zo goed zou verlopen… tenslotte is ze nog zo jong en wisten we niet hoe ze op sommige situaties ging reageren. De lange autorit, restaurantbezoeken, op marktjes lopen… alles wat stressvol zou kunnen verlopen… Maar niet bij ons. Noa gedroeg zich voorbeeldig. We kregen zelfs regelmatig complimentjes van mensen die met moeite konden geloven dat Noa slechts 5 maanden oud was en al zo goed opgevoed was.

Ondanks het feit dat we nog veel te leren hebben, is deze vakantie de grootste bevestiging geworden dat we dankzij Sofie op de goede weg zijn !
Sofie is niet enkel de gedroomde hondencoach maar ze weet ook hoe ze de baasjes moet aanpakken om de opvoeding voor iedereen op een ontspannen manier te laten verlopen. Ze is ook steeds beschikbaar voor het geval we vragen hebben of extra advies nodig hebben. Voor ons is zij de onmisbare schakel in de verdere opvoeding.

Sofie, bedankt voor het geen we al bereikt hebben en voor de leuke momenten die ons nog te wachten staan!

Tiffany, Wesley & Fabio

Wij namen contact op met Sofie voor onze reu Fabio, een kruising tussen een yorkshire en een pinsher. Doordat hij reeds verschillende keren aangevallen werd door een andere hond, was Fabio heel wantrouwig, onzeker en bang van vreemden in huis. Het gedrag dat daaruit voortvloeide, was blaffen en vaak ook een dreiging tot aanvallen naar de voeten. Hierdoor was het voor ons bijna onmogelijk, en zeker onaangenaam, om bezoek te ontvangen. Wij probeerden al een hondentrainster uit de buurt, maar dit leverde niet het gewenste resultaat. Via het tv-programma ‘Het zal je hond maar zijn’, kwamen we bij Sofie terecht! Onmiddellijk was het voor ons duidelijk dat dit een heel andere aanpak zou zijn. Dat merkten we zelfs al bij de communicatie via mail en werd zeker bevestigd bij de eerste afspraak.

Sofie gaf duidelijke tips en observeerde Fabio heel goed waardoor de training specifiek op hem gericht was. Met eventuele vragen konden we ook steeds bij haar terecht. Ze deed er ook alles aan om de training voor Fabio zelf ook aangenaam te maken en ik vond ook dat ze toonde aan Fabio dat ze er op vertrouwde dat het in orde kwam. Ze legde ons ook heel goed uit vanwaar een bepaald gedrag kwam, wat de oorzaak was…

De training, en dus ook de huisbezoeken, duurden ongeveer 7 maanden. Wij zijn super tevreden over het resultaat dat Fabio boekte dankzij de tips en ondersteuning van Sofie. Ook wijzelf vonden bij haar veel steun, ze nam steeds tijd om te luisteren naar wat we vertelden en als er tussen de huisbezoeken in iets was, mochten we haar altijd contacteren. Een hele geruststelling!

Nu kunnen we op een goede manier en met een goede techniek ons bezoek ontvangen en houden we ons niet meer zo in om mensen te vragen om langs te komen. Wat vroeger wel al eens het geval was. Sofie, heel erg bedankt voor de steun en motivatie er te blijven voor gaan. Dankzij jou voelt Fabio zich een heel stuk beter (en ook voor ons is bezoek ontvangen leuker)!

Brigitte & Gunar

Mijn lieveling – een zwarte riesenschnauzer reu van 4,5 j – Gunar (49 kg en 72 cm schofthoogte) vertoonde heel onaangenaam gedrag: uitvallen naar andere honden op de hondenschool. Dit gebeurde meestal tijdens de ligoefening “twee minuten down”. Daarbij laat de baas zijn hond achter en gaat hij op een afstand van de hond staan. De moeilijkheidsgraad bestaat eruit dat de hond tussen andere losliggende honden “stokstijf” moet blijven liggen gedurende 2 minuten.

Het blijven liggen was op zich geen probleem, maar van zodra ik terug naast Gunar kwam kon hij zich niet bedwingen om zijn naaste buur in de nek te bijten. Na een aantal voorvallen was mijn geduld op en dacht ik bij mezelf ‘Hier moet ik dringend iets aan doen zowel voor mijn eigen comfort als voor dat van anderen.’ Niettegenstaande ikzelf heel wat ervaring heb met honden moest ik vaststellen dat ik dit probleem niet eigenhandig kon oplossen.

Zo besliste ik een gedragstherapeut te raadplegen. Na een zoektocht op het internet en op aanraden van Kathleen Aelterman kwam ik bij Sofie terecht. Ik moet eerlijk bekennen dat zowel ik als mijn man heel sceptisch stonden tegenover hondengedragstherapeuten. Ik wou ZEKER iemand die voldoende kwaliteiten bezat om mijn specifiek probleem te helpen oplossen.

Na een aarzelende eerste kennismaking bij Sofie bleek al gauw dat Gunar grotendeels door mijn stressgedrag zo onrustig was. Sofie confronteerde mij met mijn eigen gedrag naar Gunar toe. Ze leerde mij in de eerste plaats inzien dat ik om te beginnen vooral in eigen boezem moest kijken. De eerste commentaren en woorden van Sofie kwamen hard aan. Dat was wel even schrikken en slikken, maar eigenlijk had ik die ‘pandoering’ nodig om te beseffen dat ik niet goed bezig was… en Gunar dus ook niet. Uiteindelijk bleek dat ik een goede beslissing had genomen om mij door Sofie te laten helpen.

Week na week moest ze mij er wel aan herinneren om te ontspannen en niet te haastig te werken. Gelukkig ben ik een doorzetter en gaf Sofie mij goede moed om de sessies verder te zetten. Vooral de woorden van Sofie om in mijzelf en Gunar te geloven klonken heel bemoedigend. Na hard werken aan het probleem van Gunar kan ik met opgeheven hoofd zeggen dat er een enorme en ontzettend positieve vooruitgang geboekt is.

Ik ben ervan overtuigd dat ik niet tot zo’n goed resultaat zou gekomen zijn zonder de hulp van Sofie. Ze heeft een enorme kennis en probeert alles op te lossen op een heel hondsvriendelijke manier. Sofie is er niet alleen in geslaagd om honden beter te begrijpen, maar ook van mij als hondenbaasje een ander mens te maken. Met al haar ervaring heeft ze mij een andere kijk gegeven op honden. Vooral heeft ze mij de signalen van honden leren kennen, die wel degelijk veelzeggend zijn. Na 15 sessies is Sofie erin geslaagd om van Gunar een aangename hond te maken. Het uitvallen naar andere honden is fel verminderd en hij heeft meer aandacht dan ooit tevoren. De verstandhouding tussen baas en hond is erop vooruitgegaan. Ik ben Sofie dan ook heel dankbaar. Dit bewijst dat Sofie wel degelijk met hond én baas begaan is! Door haar deskundige aanpak slaagt zij er daadwerkelijk in om van de baas (m/v) een betere geleider te maken, wat voor een betere hond zorgt. 

Ik wil hierbij ook nog Kathleen, Gilbert met Jefke (Jack Russell terriër) en Tania met Kaipo (Border Collie) bedanken om vrijwillig bij de vele sessies aanwezig te zijn.

An, Wim, Sarah, Tina & Lucca

Na lang overwegen besloten we ons gezin uit te breiden met een Golden Retriever: Lucca. Aangezien dit onze eerst hond is, zaten we met veel vragen. Een hondenliefhebster vertelde ons over een hondencoach, Sofie Callens. Al van bij ons eerste telefoontje voelden we dat haar aanpak en visie aansloot bij een opvoedingswijze die wij voor onze Lucca graag hadden. En dit werd gedurende de maanden nadien ten volle bevestigd.

We startten met de eerste les van de individuele puppycursus alvorens Lucca thuis kwam, zodat we al vanaf de eerste dag goed wisten op welke zaken we moesten letten. Wij vonden het in deze lessen heel leuk dat Sofie zich tot ieder van ons richtte met het aanleren van oefeningen en het geven van adviezen. Zo werd Lucca echt een gezinshond, die naar iedereen van het gezin luistert. Ook het feit dat Sofie aan huis kwam, maakte dat ze zeer gerichte tips kon geven in onze situatie.

In de puppygym leerde Lucca rustig zijn in aanwezigheid van andere honden en deed daar o.a. balansoefeningen, die hij thuis nog nooit gedaan had. We voelden door de begeleiding van Sofie dat onze connectie met Lucca steeds hechter werd.

Omwille van ons groot enthousiasme om met Lucca bezig te zijn, volgden wij vervolgens bij Hondersteboven individuele vervolglessen, groepslessen ‘gehoorzaamheid’ en de 4-daagse jachtworkshop met Helen Phillips.

Onze dochters vonden het prachtig om in de individuele vervolglessen Lucca trucjes, zoals ‘high five’ aan te leren en met hem balans- en coördinatie-oefeningen te doen. Wij leerden eveneens met Lucca – zowel in de individuele lessen als in de groepslessen – belangrijke ‘live-skills’ die je in een klassieke hondenschool niet leert. In de groepslessen leerde Lucca in een moeilijkere omgeving met veel prikkels te gehoorzamen. Het vraagt een hogere concentratie, zowel van hond als van baasje, in aanwezigheid van andere honden te trainen. We keken echter uit naar elke nieuwe les! Ook de jachtworkshop is een aanrader voor elke jachthond-eigenaar. Tijdens deze vier dagen breidde het arsenaal van oefeningen, die we met Lucca kunnen doen, enorm uit.

Ondanks het feit dat we met Lucca al heel veel geleerd hebben, is de aanpak van Sofie voor ons de grootste reden om verder lessen bij haar te blijven volgen. We hebben het gevoel dat we nog altjd vee van haar kunnen leren! Ze heeft bij ons een passie voor hondentraining wakker gemaakt door haar rustige, positieve, aanmoedigende en enthousiaste houding. Sofie kan zich zeer goed afstemmen op hond en baasjes en ze is steeds bereikbaar voor alle vragen. Volgens ons is zij een onmisbare coach voor een goede opvoeding van iedere hond!

Hanne & Lars

Ik wou al zeer lang een hond, toen ik voor mijn negentiende verjaardag eindelijk te horen kreeg van mijn ouders dat ik een hond mocht hebben. Deze hond zou weliswaar volledig mijn verantwoordelijkheid worden, maar dat is ook hoe ik het wou. Via een kennis had ik al veel positiefs gehoord over Hondersteboven. Omdat ik zeker een goede fokker wou zoeken (ivm broodfok) en omdat ik goed voorbereid wou zijn op de komst van mijn puppy nam ik contact op met Sofie van Hondersteboven. Samen met mijn ouders en Sofie heb ik rond de tafel gezeten en al mijn vragen besproken: hoe verloopt de eerste dag met je pup in huis? Welke gezinsregels moeten er gelden? Hoe zit het met de zindelijkheid? Hoe weet ik dat ik bij een goede fokker ben? Etc.

Niet lang na dit gesprek, had ik een geschikte fokker gevonden. Het zou wel nog enige tijd duren voor ik effectief mijn puppy zou hebben, want de teef was nog maar pas gedekt. In afwachting heb ik de workshop ‘taal van de hond’ gevolgd bij Hondersteboven, waardoor ik me weer meer voorbereid voelde op de komst van mijn eigen hond. Ook kon ik steeds terecht met vragen bij Sofie.

Eindelijk was het dan zo ver, de (Golden Retriever) pups waren 8 weken en mochten eindelijk mee naar huis. Alles verliep zeer vlot en Lars voelde zich al snel thuis. Na een week zijn we begonnen met de individuele basiscursus en de puppygym. In de individuele les leerden we hem de basisbevelen (aandacht op naam, zit, lig, ‘plaats’, kom hier, …), alles gebeurde op een ontspannen en beloningsgerichte manier. In de puppygym stond socialisatie centraal, Lars leerde ook rustig te zijn in het bijzijn van andere honden, we leerden hoe we een bezoekje aan de dierenarts moesten aanpakken (heel handig, Lars gaat graag naar de dierenarts!) en we spendeerden veel tijd aan fun waarbij de pups konden kennismaken met allerlei zaken zoals bruggetjes, een wip, balanskussentjes en nog veel meer!

Ik was zo tevreden over de aanpak bij de basiscursus en de puppygym, dat ik les wou blijven volgen bij Hondersteboven. En dat doe ik dus nog steeds, Lars en ik hebben om de twee weken een individuele les. Daarin kies ik zelf aan welke oefeningen we werken of welke nieuwe oefeningen ik Lars wil leren en natuurlijk mag ook hier de fun niet ontbreken! Balanceren op het balanskussen, oefeningen op het ei, denkspelletjes, … alles wat Lars en ik leuk vinden behoort tot de mogelijkheden!

We volgen nu ook de gehoorzaamheids- groepslessen, zodat Lars ook in het bijzijn van andere honden en mensen aandacht heeft voor mij en zijn oefeningen kan uitvoeren. Deze lessen worden stapsgewijs opgebouwd en aangepast aan de honden en baasjes, zodat het voor iedereen een succeservaring is.

Ik ben nooit naar een andere hondenschool/trainer geweest, maar ik hoef niet te vergelijken om te kunnen zeggen dat ik Sofie een top hondencoach vind! En daar denkt Lars duidelijk ook zo over, want elke keer dat we naar de les gaan is hij weer dolenthousiast, en zo hoort het ook volgens mij.

Michel, Isabel & Marvin

Toen we na het overlijden van onze hond opnieuw bewust kozen om een pup in huis te nemen, en deze best wel een beetje ‘activiteit’ in zich mocht hebben, kozen we na de nodige overwegingen voor een dobermann pup. 

Nog voor ‘Marvin’ bij ons kwam zijn we heel bewust opzoek gegaan naar een opleiding die ons kon helpen om op een positieve manier te leren samenwerken. Hierbij waren 3 criteria heel belangrijk: – een beloningsgerichte training – een trainer met ervaring waar we konden op vertrouwen – geen te grote groep zodat er voldoende aandacht is voor iedereen 

Een aantal jaren terug waren we aanwezig op een voordracht van Sofie over ‘hondentaal’ en vanuit die ervaring stond een nieuwe kennismaking met Sofie ook op ons lijstje. We waren welkom om een puppyklas lesje te volgen en een babbel achteraf. Dit bezoekje samen met de feedback op onze vragen heeft ons doen besluiten om aan de puppyklas deel te nemen en van daaruit te evalueren hoe we lessen verder best konden uitbreiden. 

Al snel bleek dat Marvin al op zeer jonge leeftijd zijn grenzen begon af te tasten en dat hij niet direct de ‘flodderman’ was waar wij zo op hadden gehoopt, elke aanraking eindigde steevast in ‘speel-bijt’ moment, het woord ‘rust’ was hem dan ook totaal onbekend. 

We zijn nu 4 maand verder en zijn heel blij dat we ons toen terdege geinformeerd hebben en in die periode op de steun van Sofie konden rekenen, Marvin vindt de lessen altijd super en zijn baasjes zijn ontzettend blij met de vorderingen en het bereikte resultaat!

© Copyright • Hondersteboven 2015-2019