Waarom kleine hondjes blaffen

Waarom kleine hondjes zo blaffen…

Kleine hondjes hebben vaak de naam om grote keffers te zijn. Of nog slechter, ze zouden je vinger er af bijten als je nog maar naar hen zou wijzen. Ik vind het bijzonder jammer dat deze honden allerlei stempels krijgen voor iets waar wij als mens zelf de oorzaak van zijn.

Kleine hondjes in een grote wereld

Het klinkt misschien vreemd, maar heb je er al even bij stilgestaan hoe de wereld er uit ziet als je hoofd zich vijftien tot dertig centimeter boven de grond bevindt? Echt waar, je moet het eens proberen. Gewoon je hoofd tegen de grond houden. Je krijgt onmiddellijk een beeld van hoe groot de wereld er ineens uitziet.

Zaken die groot zijn, zijn vaak beangstigend. Ik ben zelf al onder de indruk wanneer iemand van 2 meter groot voor mij staat. Hoe moet een gemiddelde chihuahua of een maltheser zich wel niet voelen om de hele dag met die ‘reuzen’ te worden geconfronteerd? En dan spreken we nog niet over andere dagdagelijkse zaken zoals auto’s, fietsers,… Je zou voor minder ‘kabaal’ maken.

Wetende dat wij als mens die hondjes zo klein hebben gemaakt (en jammer genoeg nog steeds kleiner proberen te maken), weet ik zeker dat we met z’n allen wat meer begrip mogen opbrengen voor hen.

Op de arm nemen om ze te beschermen

Ik begrijp de mensen die hun kleine hondje op de arm nemen om ze te beschermen tegen die wirwar van benen waarin ze soms verzeild raken. Ik zou het zelf ook onmiddellijk doen. Laat je niet beïnvloeden door mensen die je uitlachen en zeggen dat honden vier pootjes hebben om te stappen. Als je hond zich niet veilig voelt of de situatie is niet veilig, neem hem op. We zouden hetzelfde doen met een kind, niet?

Is op de arm zitten echt wel zo veilig?

Op de veilige arm van je mensje zitten, heeft uiteraard ook zijn nadeel. Nu kunnen alle mensen immers dat schattige hondje zien! En een hondje zien betekent vaak… Inderdaad, het hondje aaien… Je kan mijn diepe zucht bijna horen denk ik.

Stel je voor dat je om de haverklap en zonder enige aankondiging, aangeraakt wordt. Hoe vriendelijk het waarschijnlijk allemaal bedoeld is, op een bepaald moment zal je geïrriteerd raken. Je zal duidelijk maken dat je het niet fijn vindt dat jouw persoonlijke ruimte niet gerespecteerd wordt.

Honden doen exact hetzelfde. Eerst met subtiele signalen zoals wegkijken of hun neus aflikken. Maar als deze signalen niet helpen, schakelen ze vaak over naar grommen, uitvallen, snappen,… ‘Ach nee, weer zo’n vervelende keffer die bijt!’

Respecteer elke hond

Raak een hond dus niet zomaar aan. Hoe klein of hoe groot een hond ook mag zijn, respecteer hem steeds voor wie hij is. Voor het karakter dat hij heeft. Voor het ras waartoe hij behoort en voor de consequenties die dat met zich meebrengt.

Veel succes,
Sofie

3 antwoorden
 1. Paula
  Paula zegt:

  Nu is dat zomaar aanraken zonder te vragen ook een punt, maar vaak ligt het ook aan de opvoeding van zo’n beestje. Ik zie met regelmaat dat vaak de kleinere honden zitten te trekken aan de riemen en andere ( grotere) honden zitten uit te dagen door blaffen en staren. Dit is fout gedrag, wat helaas vaak wordt toegestaan. Want ach het is toch zo’n lief klein hondje? Wat kan zo’n beestje nu fout doen? Met die instelling maak je vaak monsters. Als een grote hond erg trekt, gromt en blaft naar andere soortgenoten mensen of voertuigen sta je dat toch ook niet toe?

  Beantwoorden
  • Sofie Callens
   Sofie Callens zegt:

   Dag Paula,

   bedankt voor jouw feedback. Ik ben er niet zeker van of kleinere honden veel meer trekken en uitdagen dan grotere honden. Misschien dat men zich minder vaak zal storen aan kleinere honden die dit doen, maar ook daar ben ik niet van overtuigd. Of het nu een grote of kleine hond is, ik zal me steeds de vraag stellen: waarom trekt of blaft die hond? Met andere woorden: welke emotie zit er achter? Honden bestempelen als agressief, dominant, irritant,… heeft geen nut. Achterhalen waarom een hond doet wat hij doet en met welke onderliggende emotie dat gebeurt om de hond vervolgens gericht te helpen, heeft naar mijn mening veel meer nut.

   Beantwoorden
 2. Kim
  Kim zegt:

  Hoi, leuk en duidelijk stukje!! Maar ik mis wel een beetje wáárom ze altijd zo blaffen. Waarschijnlijk dus ómdat ze zaken erg spannend en eng vinden, maar jij zegt dat ze van subtiele gebaren gelijk door gaan naar grommen en snappen. En het blaffen dan??
  Ik erger me ook dood aan de keffers hier in de buurt. Ze zitten in de tuin en elke verschijning die voorbij loopt wordt tegen geblaft, waardoor hun medehondjes gaan blaffen, en die van de buren en die van de andere buren en dan worden mijn honden daar ook weer onrustig van. En ja het ligt niet aan de keffers zelf, maar aan de opvoeding!! Dus we moeten de baasjes opvoeden, maar die vinden het vaak zielig en behandelen de hondjes niet als hondjes..helaas…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *