13 Misverstanden over jachthonden: Jachthonden lopen altijd weg en kunnen niet loslopen

I call bullsh*t
 
Het klopt dat jachthonden graag voor ons uit lopen en dat maakt het misschien voor sommigen onder ons spannend en onvoorspelbaar. Maar als je begrijpt waarom jachthonden dit doen, is het makkelijker dit te plaatsen en kan je op de juiste momenten anticiperen Er is dus nog hoop!
 
Tijdens het jagen zijn het vooral de staande honden en de spaniëls die voor ons uitlopen op zoek naar wild. De voorjagers stappen langzaam achter de honden op een afstand van 5-25 meter (soms zelfs verder afhankelijk van het ras). Als een staande hond voorstaat, zal de voorjager zijn hond naderen en het signaal geven om het wild op te stoten. Dit wild kan eventueel geschoten worden. Spaniëls, staande honden en retrievers zijn bovendien echte team players die niet snel zomaar zullen weglopen.
 
Loslopen op een veilige plaats (zowel voor jouw hond, voor ons als voor onze omgeving) is een absolute must voor elke hond. Het is dé manier om energie kwijt te raken, te snuffelen waar ze willen, afstand te nemen van wat ze willen… Een enorm belangrijke schakel in het hondenwelzijn dus. Helaas mogen onze honden officieel niet loslopen en wordt er vanuit de regering enkel gekeken en geluisterd naar de negatieve verhalen over loslopende honden.
 
Verwachten dat onze honden enkel aan een leiband hun dagen doorbrengen is voor mij persoonlijk een absolute no-go… I know, bring on de tegenargumenten, maar je zal me niet van gedacht kunnen doen veranderen… Integendeel, laat meer honden los lopen (op voorwaarde dat ze hier zelf mee kunnen omgaan en een goede recall hebben) en de asielen zullen vanzelf en stukje minder vol zitten…
 
Een goede recall aanleren doe je door in kleine stapjes te werken en onder andere niks te verwachten op plaatsen waar jouw hond nog niet betrouwbaar zal en kan reageren op zijn recall. Ik raad je ook 100% aan om een fluitsignaal aan te leren omdat hier onder andere geen emoties aan verboden zijn, waardoor het stukken beter werkt dan onze stem. Geen idee hoe dat moet? Ik begeleid je graag individueel of in groep.

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs