Positieve jachttraining

Laat je hond zijn talent ontwikkelen

Herken je dit?

Over jachthonden doen nog steeds de wildste verhalen de ronde: ze kunnen moeilijk iets aangeleerd krijgen, willen alleen maar snuffelen, jagen voortdurend en je kan ze nooit laten los lopen. Klinkt bekend?

Jachttraining is helaas zowat de enige sporttak waar de mythe nog leeft dat honden met harde hand moeten aangepakt worden. Het gebruik van sliplijnen, elektronische schokbanden en andere methodes die erop gericht zijn de honden pijn te doen als ze iets ‘verkeerd’ doen, is niet alleen onethisch, maar ook compleet overbodig.

Mijn eigen vizsla’s zijn het grootste bewijs dat jachttraining ook op een respect- en liefdevolle manier kan waarbij je samenwerkt als een team.

Positieve jachttraining voor jouw hond

Uiteraard doen we het bij Hondersteboven helemaal anders

Tijdens de jachtlessen begeleid ik jou bij het aanleren van het apporteren, komen, stoppen, keren en zoeken op fluitsignaal, dirigeren, ontspannen wandelen,… 

Met behulp van de clicker worden de oefeningen in hele kleine stukjes opgedeeld zodat jij en jouw hond als team heel snel resultaat zullen behalen en samen succesvol zijn.

Ook hier gaan we samen op zoek naar het waarom als het eens niet zo vlot gaat. We geven de honden geen enge stempel als ‘koppig’ of ‘lui’, maar analyseren wat we zien. Met begrip voor wie de honden zijn, komen we immers veel verder…

Bij Hondersteboven kan je kiezen tussen 2 jachttrajecten:

Individual only

€ 797

8 individuele jachtlessen

Group only

€ 399

10 jachtlessen in groep

Door het aanleren van de oefeningen, bereik je bij Hondersteboven een aantal doelen:

Je geeft jouw hond de kans te doen waarvoor hij ‘gemaakt’ is en te voorzien in zijn natuurlijke behoeftes. Dit op een ontspannen en zachte manier, zonder druk, dwang of correcties en in een veilige leeromgeving.

Je krijgt een beter inzicht in waarom jouw hond doet wat hij doet. Dit zal ongetwijfeld een aantal ‘aha!-momenten’ opleveren waardoor je meer begrip zal hebben voor jouw hond en jullie relatie nog sterker zal worden. Wist je trouwens dat er verschillende types jachthonden zijn die elk hun eigen taak en bijhorende gewoontes hebben?

Je versterkt de relatie tussen jou en jouw hond omdat je elkaar nog beter leert kennen en begrijpen.

Je geeft het fabeltje dat vertelt dat jachthonden niets kunnen leren, niet kunnen loslopen, alleen maar willen snuffelen en een harde hand nodig hebben, een spreekwoordelijke dikke middelvinger.

"Oprecht positieve training zowel voor de honden als voor hun mensjes”

- Seija, Arne & Stella

Ik wil heel graag op de wachtlijst voor de groepslessen

Ik wil graag een afspraak voor een individueel traject

 

Alles begint bij een goed gesprek. Tijdens een eerste consult luister ik graag naar jullie verhaal en de moeilijkheden waartegen je botst.

Dit eerste consult kan doorgaan in Destelbergen of Nederzwalm. Je kan deze afspraak zelf eenvoudig vastleggen. Kies hieronder de locatie van jouw voorkeur.

Help! Ik wil graag nog even overleggen

 

 

Twijfel je nog of jachttraining iets voor jullie is? Of vraag je je af wat er precies aangeleerd kan worden? Dan is een vrijblijvende belafspraak van 15 minuten wat je nodig hebt.

Je kan deze afspraak zelf eenvoudig vastleggen via onderstaande knop.

Wat kan je van mij verwachten?

Respect en empathie. Voor jou en jouw hond.

Mijn volledige engagement. Ik zal jou en jouw hond zo goed mogelijk begeleiden en zal hiervoor al mijn kennis en ervaring aanwenden die ik heb.

Eerlijkheid. Als ik het antwoord zelf niet weet, zal ik dat ook aangeven. Een eventuele doorverwijzing naar de dierenarts, osteopaat, fysiotherapeut of collega behoren tot de mogelijkheden.

Wat kan je van mij niet verwachten?

Een quick fix en tovenaarsmagie. Snelle ‘ik-knip-eens-met-mijn-vinger’-oplossingen die erop gericht zijn jouw comfort te verhogen, maar het welzijn van jouw hond teniet doen.

Het gebruik van onethische methodes waarbij het welzijn van jouw hond ondermijnd wordt.

Wat verwacht ik van jou?

Respect en empathie. Voor jouw hond en voor mij.

Eerlijkheid. Ook al is de waarheid niet altijd even fraai, door eerlijk te zijn, zal ik een beter inzicht krijgen in de eventuele problemen en makkelijker het juiste advies kunnen geven. Ik ben er niet om te veroordelen, wel om te helpen.

Opvolging van de adviezen. Zonder de adviezen op te volgen, is het voor mij moeilijk te bepalen of ze werken. Als ze niet werken, gaan we op zoek naar het waarom.

Wat verwacht ik niet van jou?

Dagelijkse oefensessies. Zet geen onnodige druk op jezelf en jouw hond door te denken dat je alle dagen moet oefenen. Geniet vooral van het samen zijn met jouw hond.

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Wil je weten hoe mijn ‘jachttrainingsverhaal’ begon?

Vragen staat vrij

Absoluut! Het merendeel van de honden die meedoen, gaan nooit jagen. Dit wil echter niet zeggen dat de honden hun jachtgenen opgeborgen hebben. Geloof me, ze zijn zeker aanwezig!

Uiteraard, met heel veel plezier zelfs. Heb je echter specifieke wensen, dan zijn individuele lessen misschien eerder iets voor jou.

Nee, integendeel. Jagen is een instinct dat vroeg of laat zal zijn blijde intrede zal doen. Maar tijdens deze lessen leer je het gedrag dat typisch en kenmerkend is voor jouw jachthond herkennen en begrijpen. Je zal sneller en correct kunnen anticiperen indien nodig. Doordat we tegemoet komen aan het instinct van jouw hond, zal er zelfs een soort verzadiging optreden.

Ik overleg dit graag met jou in een voorafgaand individueel consult. Afhankelijk van de ernst en het waarom van de angst van jouw hond, zoeken we samen naar een gepaste oplossing.

Ja dat kan. Naar mijn mening zijn er heel veel oefeningen die we aanleren ook handig voor andere rassen. Ik denk daarbij aan de veiligheidssignalen komen, keren en stoppen.

Neen. Een sliplijn wordt doorgaans gebruikt om de honden fysiek en dus pijnlijk te corrigeren. Dit sluit niet aan bij mijn visie en missie. Tijdens de jachtlessen is het verplicht om gebruik te maken van een Y-tuigje en een lange lijn van 5-10m.

Neen. De lessen worden gegeven in blokken van 10 lessen die gemiddeld om de twee weken plaats vinden. Dit wil zeggen dat er twee maal per jaar kan ingestapt worden in een lessenreeks. Vul de wachtlijst in als je automatisch wil verwittigd worden bij het starten van een nieuwe lessenreeks.

Deze coole hondenfamilies gingen jou voor

Jan en Nolan
Ik maakte voor het eerst kennis met Sofie en haar R+ aanpak zo'n 5 jaar geleden. Mijn jonge reu van 3j (Working Golden Retriever) had alle interesse verloren in het apporteren. In het beste geval ging hij nog wel eens achter een dummy aan, maar daarmee was dan ook alles gezegd. Samen met Sofie gingen we op zoek naar wat mijn hond motiveert en hoe ik dit kan inzetten in de jachtoefeningen. Stap voor stap herstelden we het plezier in samenwerken. Het wegvallen van de druk die ik hem onbewust had opgelegd was een belangrijke factor, maar eveneens de creatieve mix van andere manieren van trainen was cruciaal. Deze voor mij verfrissende aanpak ging samen met spel en uitdagende manieren om mijn hond zelf te laten nadenken en bewuste keuzes te maken. De oefeningen maakten dat de interesse en plezier in het samen speuren en apporteren achter dummies en wild weer terug kwam. Hij is ondertussen de 8 gepasseerd en is nog steeds enthousiast in het jacht en apporteerwerk. Dank je wel Sofie voor deze leerrijke ervaring, het opende voor mij een nieuwe wereld, waarin spel en positive reinforcement leiden tot een hond in balans die de veeleisende werkcontext en uitdagingen van een praktijkjacht aan kan aan de zijde van zijn voorjager.
- Jan & Nolan
Kim & Lili
Onze eerste les bij Hondersteboven heeft waarschijnlijk onze hond Lili gered. We kamen met een ongeleid projectiel en na een aantal lessen merkten we al een grote verandering op. We voelden on onmiddellijk op ons gemak bij Sofie. Bij het begin van iedere les maakt ze enkele minuten vrij om te luisteren hoe het gaat met Lili. Elke les maakt Lili vorderingen. Dus als je op zoek bent naar positieve jachttraining met een persoonlijke aanpasbaar je zelfs als baasje relax van wordt, zoek niet verder.
- Kim, Dennis & Lili
Seija & Stella
Na 2 jaar hondenschool zochten we een nieuwe uitdaging voor Stella, onze golden retriever. Toen ik een mailtje zag binnenkomen van Sofie dat er nieuwe data waren voor de jachttraining hebben we dan ook niet lang getwijfeld. Intussen zijn de eerste 10 lessen afgelopen en zijn we bezig aan de volgende reeks. En wat zijn we nog steeds erg blij dat we met deze cursus begonnen zijn! Stella was geen grote fan van apporteren. Echter met de manier waarop we het in de lessen aan het opbouwen zijn, brengt Stella met plezier de dummy terug. De aanpak in de lessen is heel persoonlijk gericht op jou en jouw hond. Gaat een oefening goed, dan gaan we een stapje verder. Gaat er iets wat moeilijker, dan doen we daar even wat variaties op om te zoeken naar de manier die werkt voor Stella. Sofie heeft altijd wel die kleine aanpassing voor als het even vastloopt, waardoor Stella plots wel doorheeft wat we vragen van haar. Altijd op een fijne, positieve en ontspannen manier. Oprecht positieve training, zowel voor de honden als voor de baasjes. De cursus gaat niet enkel over het aanleren van de oefeningen, maar daarin verwerkt leer je ook beter samenwerken met je hond. Je leert je hond beter lezen, je leert om ook van de andere honden en baasjes te leren en om bewuster in je training te staan. Zeker een aanrader voor iedereen die graag positief samenwerkt met zijn/haar hond, die focus op het welbevinden van de hond belangrijk vindt, graag op het tempo van de hond (en baasje) aan de slag gaat, die graag bezig is met zijn/haar hond om samen nieuwe dingen aan te leren – of je nu van plan bent om te gaan jagen met je hond of niet.
-Seija, Arne & Stella
vince
Na 15 jaar gehoorzaamheid in een gewone hondenschool wou ik met mijn golden retrieverpup jachtlessen volgen. Ik wist min of meer wat die oefeningen inhouden maar wist totaal niet hoe ze aan te leren. Bij Hondersteboven wordt dit haarfijn uitgelegd. Aanleren met de clicker gaat heel snel en opbouwend en vooral op een voor de hond aangename manier. Sofie is heel sterk in het aanpassen van de oefeningen aan elke individuele hond (en/of begeleider) met heel duidelijke instructies en duiding. Wat voor de ene hond werkt, lukt daarom niet voor de andere. Kwaliteit heeft zijn prijs maar na één jaar Hondersteboven leer je meer bij dan 15 jaar gewone hondenschool. Bij Hondersteboven staat de hond op de eerste plaats en werk je samen met je hond als een team. Heel aangenaam voor hond en begeleider. Kortom topervaring.
-Vince & Yello
jachtpagina4
Het is niet zo evident een Vizsla als eerste hond te hebben. Sofie heeft ons echter stap per stap begeleid op een rustige en positieve manier. Billie is nu onze trouwste vriend die tijdens de oefeningen en de wandelingen graag met ons bezig is. Het is vooral de rustige en respectvolle aanpak van Sofie die ons aanspreekt.
-Tom, Ineke & Billie
Ellen & Uzzi
De jachttraining bij Sofie was een verademing. Ons jachthondje van toen 9 maanden kreeg veel te veel input in de gewone hondenscholen. Alle beweging leidde hem af en elke geur moest gesnuffeld worden. Hij was telkens het 'probleemgeval' van de klas, terwijl hij thuis wel gewoon zijn signalen uitvoerde. Al tijdens de eerste les wist Sofie deze overprikkeling te doorbreken door de les in te richten op het ritme van de (jacht)honden. Nu meer dan een halfjaar later is het nog steeds een koppig jachthondje, maar is hij in staat om in de directe omgeving van andere honden te trainen zonder leiband. Hij kan zich zonder noemenswaardige problemen meer dan een uur focussen op mij en op onze training samen. Het is voor ons beide 'work in progress', maar we zijn heel blij dat we bij Sofie zijn terechtgekomen. Ik leer omgaan met de instincten van onze jachthond en hij krijgt boeiende uitdagingen op maat.
- Ellen en Uzzi
Tineke & Udette
“Sofie brengt rust bij hond en baasje” - de trainingen worden langzaamaan opgebouwd in verschillende stappen om een signaal te bereiken. En dit alles vooral op niveau en tempo van de hond. Groepslessen zijn naar mijn gevoel ook “à la carte” door de persoonlijke aanpak. Elk team (hond & baasje) werkt op zijn tempo in de groep van 4. Wij kijken telkens uit naar de volgende training. Wij hebben ondertussen door de tips and tricks van Sofie een rustige viszla van 13 maanden in huis, nu nog verder opbouwen naar de wandelingen en gehoorzaamheid buiten huis en tuin.
- Tineke & Odette
Gus
Mijn Kleine 'Monster'lander is ons eerste hondje. Vol motivatie trokken we met hem naar de klassieke hondenschool, in de puppyles was hij de primus van de klas, en na een paar lessen moesten we al naar de A les, en daar liep plots alles fout. Onze pup was toen nog net geen 5 maand oud, en moest 'presteren' tussen het grote pubergeweld. Mijn anders zo enthousiaste pup veranderde op slag in een angstig, onzeker adhd hondje die zichzelf liefst onder een toestel verstopte of met zijn neus tegen de grond geplakt zichzelf wat afleiding probeerde te bezorgen. Ik kreeg op mijn kop omdat ik niet genoeg baas over mijn hond was en mijn hondje werd gezien als een onhandelbare koppigaard. Dus na elke les dropen we, beide over ons toeren en gefrustreerd, het veld af. Ons leergierig manneke werd met de dag angstiger en dat lag zeker en vast ook aan het feit dat hij mijn onzekerheid op het plein aanvoelde. Onze relatie geraakte compleet verstoord. Ik voelde mij de slechtste dogmum ooit. Geraak maar eens uit die cirkel als beginneling en zonder goed advies. En toen heb ik een paar privélessen bij Sofie gevolgd. Wat een verademing! Wat mijn mantra geworden is, is wat Sofie van bij de eerste les zei: 'Het is OK' en 'Laat hem doen'. We werden niet meer op de vingers en neus getikt, mijn kleine man mocht terug zichzelf zijn, en beetje bij beetje kroop hij terug uit zijn schulp (en ik eigenlijk ook 😆) en werden we terug een team 💪. Daarna zijn we ook begonnen met de jachtlesjes bij Jimmy en Sofie. Het was voor ons een gokje of hij nog in een groepsles zou willen en kunnen trainen. Maar de setting is perfect, voldoende afstand en nooit meer dan 3 hondjes in de buurt. En de opbouw van de lessen zit goed in elkaar: elke les wordt verder gebouwd op wat je de vorige les geleerd hebt, dus het blijft boeiend! Telkens als ik nu iemand tegen kom, krijg ik te horen: 'amai hoe flink', 'amai hij is zo veel rustiger geworden'. Pas op, het blijft een typische Münsterlander, dus niet elke dag verloopt zoals wij dat wel zouden willen, maar... Ook dat is OK 🙂 Soms zou ik nu willen roepen naar de trainers van de hondenschool: 'Zie eens wat mijne onhandelbare, ontrainbare jachthond al allemaal kan!' We amuseren ons rot tijdens de jachtlessen, hij is zo enthousiast en we keren altijd moe en voldaan terug naar huis. Jachthondjes zijn de max, maar je moet zorgen dat je bij de juiste train(st)er terecht komt, blijven werken en de goede raad opvolgen, en vooral nooit opgeven, en dan wordt het dik OK 🙂