Je huis puppyproof maken

Puppy in bench
Je huis puppyproof maken

Het verwelkomen van een nieuwe puppy in je huis is een spannende tijd vol vreugde en avontuur. Maar voordat je je harige vriend thuisbrengt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis veilig en geschikt is voor een nieuwsgierige pup. Hier is een stapsgewijze gids om je huis puppyproof te maken, zodat je puppy een veilige en gelukkige start heeft.

1. Kleine voorwerpen veilig opbergen

Puppy’s zijn net als baby’s: ze verkennen de wereld door dingen in hun mond te stoppen. Zorg ervoor dat alle kleine voorwerpen zoals munten, juwelen, spelden, elastiekjes,… buiten het bereik van jouw  puppy zijn. Deze kunnen verstikkingsgevaar opleveren of verstoppingen veroorzaken als ze worden ingeslikt.

2. Kabels en opladers

Elektrische kabels en opladers zijn bijzonder aantrekkelijk voor puppy’s om op te kauwen, wat kan leiden tot elektrocutie. Bind snoeren samen en zorg ervoor dat ze buiten bereik zijn door ze achter meubels te verbergen of speciale snoerbeschermers te gebruiken. Welke oplossing je ook vindt, zorg ervoor dat je de snoeren niet hangen te ‘wapperen’ voor jouw puppy’s neus en zo een zeer aantrekkelijk speeltje vormen.

3. Schoonmaakmiddelen

Houd schoonmaakmiddelen en andere chemische producten veilig opgeborgen in kasten die je puppy niet kan openen. Overweeg het gebruik van kindveilige sloten om ervoor te zorgen dat je puppy geen toegang heeft tot gevaarlijke stoffen. Ben je niet in de mogelijkheid om de kasten op slot te doen, zorg dan dat de producten in de kast in de hoogte staan zodat jouw pup er zeker niet aan kan. Geloof me, het zou niet de eerste pup zijn die erin slaagt…

4. Giftige planten

Veel alledaagse planten zijn giftig voor honden. Zorg ervoor dat je huis vrij is van giftige planten zoals lelies, azalea’s, en philodendron. Als je niet zeker weet of een plant veilig is, zoek het op of vraag advies aan je dierenarts.

5. Vuilnisbakken

Vuilnisbakken bevatten allerlei geuren en afval die aantrekkelijk zijn voor puppy’s. Gebruik afvalbakken met stevige deksels of bewaar ze in afgesloten kasten om te voorkomen dat je puppy in de prullenbak graaft en schadelijke dingen opeet.

6. Ruim kleine en breekbaar voorwerpen op

Zorg ervoor dat kleine en breekbare voorwerpen, zoals decoraties, kaarsen en glazen beeldjes, buiten het bereik van je puppy zijn. Puppy’s kunnen deze items omver lopen of inslikken, wat kan leiden tot verwondingen of verstikkingsgevaar.

7. Controleer de Tuin

Als je een tuin hebt, zorg er dan voor dat deze veilig is voor je puppy. Controleer op gaten in de omheining, zorg ervoor dat er geen giftige planten zijn, en verwijder scherpe voorwerpen. Zorg er ook voor dat je puppy geen toegang heeft tot vijvers of zwembaden zonder toezicht.

8. Voorzie een veilige slaapplaats

Je puppy heeft een veilige plek nodig om te rusten en te slapen. Overweeg een bench of een mand die groot genoeg is voor je puppy om comfortabel in te liggen, maar niet zo groot dat hij zich verloren voelt. Plaats de slaapplaats op een rustige plek in huis, weg van drukte en lawaai.

9. Spullen en Speelgoed voor de Puppy

Zorg voor geschikt speelgoed om je puppy bezig te houden en te helpen bij het doorkomen van de tanden. Vermijd speelgoed dat gemakkelijk uit elkaar kan vallen of kleine onderdelen bevat die kunnen worden ingeslikt.

10. Zorg voor Veilige Ruimtes

Het kan handig zijn om bepaalde delen van je huis af te sluiten, vooral in het begin. Gebruik puppyhekjes om kamers of trappen af te sluiten waar je puppy niet mag komen. Dit helpt je om toezicht te houden en je puppy geleidelijk aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen.

11. Zorg voor een EHBO-kit

Zorg ervoor dat je een EHBO-kit voor huisdieren in huis hebt. Dit kan van pas komen in geval van kleine ongelukjes. Lees hier wat er allemaal in zo’n EHBO-kit moet zitten.

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs