13 Misverstanden over jachthonden: Jachthonden mogen niet met een dummy spelen

Jachthonden mogen niet met een dummy spelen

I call bullish*t

Een dummy is niet meer dan een stuk stof gevuld met plastic korrels of zand om het gewicht van echt wild na te bootsen om de honden te oefenen in het apporteren ervan.

Dummy’s bestaan in tientallen maten, vormen en materialen waardoor de één al wat realistischer is dan de andere. Maar het blijft een ‘dood’ ding dat in de verste verte niet op een stuk geschoten wild lijkt.

Er heerst nog altijd die obsessie die zegt dat spelen met een dummy absoluut een no go is, want (je raadt het al), jouw hond zou dan ook met het echt geschoten stuk wild willen spelen… Nogmaals, we schreeuwen allemaal dat we de slimste hond hebben van het hele land, maar een onderscheid maken tussen een dummy en een echt stuk wild zouden onze honden niet kunnen maken..? 

Wat mij betreft moet je aan je hond kunnen vertellen wanneer hij de dummy mag ophalen en terugbrengen, wanneer hij er een trekspelletje mee mag doen en wanneer het niet uitmaakt wat hij ermee doet. Je creëert hiervoor een context die aankondigt wat je van je hond verwacht.

Ik schets het even wat duidelijker. Stel dat ik verwacht dat Pippa de dummy mooi gaat halen en terugbrengt als ik dat vraag, dan zit ze sowieso naast mij om te starten. Pas als ik zeg ‘pak’t’, mag ze vertrekken. Deze context zegt dus: haal en breng terug. Op voorwaarde natuurlijk dat jouw hond deze ketting kent.

Wanneer ik zeg ’trek trek trek’ als ik een dummy aanbiedt, dan mag ze die vastnemen en spelen we samen een trekspelletje. Waar Pippa dan staat, zit of ligt ten opzichte van mij, maakt niet uit.

‘Speel speel speel’, betekent dan weer dat Pippa al mag vertrekken en dat ik de dummy zal gooien terwijl ze al aan het lopen is. Wat ze nadien met de dummy doet, maakt niet uit. Wil ze hem brengen? Prima! Wil ze een paradetoertje lopen met de dummy? Ook prima. Ook hier maakt het niet uit waar Pippa zit, ligt of staat ten opzicht van mij.

Bovendien zou het eigenlijk niet mogen uitmaken wat je gooit. Als jouw hond echt begrijpt wat je hem vraagt, zal hij datgene doen met een dummy, een knuffel, een sok, een balpen…

Het is dus belangrijk een duidelijk context en voorspelbaarheid te creëren, maar ook: een dummy is geen klomp goud, it’s just a fucking dummy…

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs