13 Misverstanden over jachthonden: Alle jachthonden kunnen apporteren

Jachthond met eend

I call bullshit

De jachthonden waarmee ik werk (staande honden, spaniëls en retrievers) zijn in principe allemaal honden die ook kunnen ingezet worden om te apporteren. Maar…

 Bij de staande honden maken we nog eens een onderscheid tussen de continentale en de niet-continentale staande honden. De continentale staande honden komen van ‘deze kant van het water’ of het Europese vasteland. Denk hierbij aan de Duitse staanders, Vizsla’s, Weimaraners, Kleine en Groter Munsterlander,…

De niet-continentale staande honden zijn afkomstig van de ‘andere kant van het water’. De setters (Ierse, Gordon, Engelse…) en pointers behoren tot deze groep.

De continentale honden zijn allrounders. Met andere woorden, in principe zullen zij zowel jagen, voorstaan als apporteren. Dit wil niet zeggen dat deze honden sowieso alle drie de taken zeer goed kunnen. Een individu heeft altijd zijn eigen talenten en voorkeuren. Maar ook de genetische invloeden mogen absoluut niet onderschat worden.

De niet-continentale zijn dan weer echte specialisten wat voorstaan betreft, terwijl apporteren minder in hun bloed zit. Heb je dus een pointer of een setter in huis en merk je dat het moeilijk is om jouw hond tot apporteren te motiveren? Dan heb je nu jouw antwoord: genetisch zijn ze hiervoor minder ‘gemaakt’. Ook nu wil dit niet zeggen dat je een niet-continentale staande jachthond niet kan leren apporteren, maar het kan misschien wat moeizamer verlopen dan bij een continentale staande hond.

Moraal van het verhaal: Als je bent geboren in een bijzonder muzikaal aangelegde familie, wil dat niet zeggen dat ook jij dat talent geërfd hebt of er interesse in hebt. Proberen kan altijd, maar je zal zelf het meest gelukkig worden om datgene te doen wat je goed en daardoor meestal ook graag doet. Anderzijds, misschien ben jij wel de enige in jouw familie met een enorm muzikaal talent en is het voor jou belangrijk om dat talent te kunnen ontwikkelen om je echt goed in je vel te kunnen voelen.

Beschouw je hond dus niet als de zoveelste jachthond waarvan je standaard verwacht dat hij alles maar moet doen omdat ‘het een jachthond is’. Elke hond heeft zijn eigen karakter. Kijk echt naar jouw hond en ontdek waar zijn talenten echt liggen. Respecteer hem en je zal het welzijn van jouw hond naar het hoogst mogelijke niveau kunnen brengen.

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs