Baby op komst? Zo bereid je je hond voor!

In samenwerking met Beestig.be

Een nieuwe baby, en zeker een eerste kindje, zorgt voor een regelrechte omwenteling in het leven van de toekomstige ouders. Al mag je zeker ook niet onderschatten hoeveel stress die nieuwkomer bij de gezinshond kan teweegbrengen … Sommige honden zijn wat flexibeler en zullen makkelijker omgaan met dat nieuwe leventje in huis. Andere honden hebben dan weer wat meer aanpassingstijd nodig. Hoe je hond ook in elkaar zit, een goede voorbereiding op de komst van een baby is onmisbaar! Hondengedragscoach Sofie Callens van Honderstebovenvertelt graag hoe je dit het beste aanpakt.

Tip 1: Wacht niet te lang om je huis te reorganiseren

Een babybedje, een parkje, een speelmat, een wippertje … Bij de komst van een kindje in huis hoort ook een volledig nieuwe uitzet. Voor je hond kan het wel even schrikken zijn wanneer al die vreemde voorwerpen plots in zijn vertrouwde omgeving opduiken.

Wacht dus niet tot het laatste moment om bijvoorbeeld een park in de woonkamer te zetten, maar doe dit gerust al enkele maanden op voorhand. Zo kan je viervoeter rustig aan deze verandering wennen nog voor de baby arriveert. Sommige honden zullen er amper van opkijken, maar voor andere kan dit best wat stress veroorzaken. Laat je hond dus in alle rust gewoon worden aan al dat nieuws en geef hem de kans om alles uitgebreid te besnuffelen en informatie te verzamelen. 

Het klinkt misschien gek, maar je kan voor de geboorte ook af en toe eens met een pop in je armen rondlopen of babygeluidjes afspelen. Dankzij die ‘baby-simulatie’ kan je hond ook al ruim op voorhand kennismaken met al die vreemde gebruiken die afwijken van wat hij gewend is. 

Tip 2: Laat je hond meteen wennen aan nieuwe geuren

Honden leven vooral met hun neus – ze ruiken tot zestig keer beter dan wij mensen! Zo kan een hond bijvoorbeeld ook al heel snel ruiken wanneer je zwanger bent, soms zelfs nog voor je het zelf goed en wel beseft. Je merkt dan al snel dat hij wat vaker zijn kop op je buik komt leggen of eraan komt snuffelen. 

Zit de zwangerschap erop? Na de geboorte van je baby kan je dan ook best de geur van het ziekenhuis mee naar huis nemen, zodat je hond er al aan kan wennen nog voor je kindje thuis is.

Opgelet: leg geen kleertjes of doekjes van de baby in de mand van je hond! Dit is zijn ‘safe space’ en als je hem vreemde geuren gaat opdringen, voelt dit plekje niet meer veilig. Leg de kleertjes die de baby heeft gedragen liever in het park: zo leert de hond dat de baby bij het park hoort en niet in zijn mand. 

Omgekeerd is het ook een goed idee om een doekje van thuis mee te brengen naar het ziekenhuis, zodat ook de baby aan de geur van de hond kan wennen. Leg het doekje bijvoorbeeld op je schouder terwijl je borstvoeding geeft. Omdat kleine baby’s nog niet goed kunnen zien, hebben ze op die manier alvast een herkenningspunt wanneer ze na enkele dagen in het ziekenhuis naar huis gaan en daar met de geur van de hond geconfronteerd worden.

Tip 3: Zorg voor een veilige ruimte voor je hond

Stel, je komt thuis met je baby en wil borstvoeding geven, maar je hond heeft nog niet geleerd om daar rustig bij te komen zitten zonder voortdurend om aandacht te vragen. Dit kan voor de mama in kwestie veel stress geven. Je wil je kindje namelijk beschermen en het in alle rust voeden, wat natuurlijk niet lukt als je hond voortdurend met zijn snuit tegen jou of je baby aan komt duwen. 
 
In dat geval zorg je best voor een fysieke afsluiting, bijvoorbeeld een kinderhekje, tussen de keuken en de woonkamer. Geef je hond ook iets waarmee hij zich kan bezighouden – een kauwstick of een kong die hij kan leegeten – zodat hij zich niet alleen of gestraft voelt. Natuurlijk is het uiteindelijk wel de bedoeling dat je hond overal bij kan zitten, zonder te storen. Zorg dus dat hij jou en de baby kan zien zitten vanop een afstandje en visueel contact kan maken, en ook de geuren kan opvangen die bij de borstvoeding horen. 
 
Voor geluidsgevoelige honden kan een huilende baby héél stresserend zijn. Ook dan is het uiterst belangrijk dat je hond een veilige ruimte heeft waar hij volledig tot rust kan komen. Sommige honden voelen dit zelf goed aan en trekken zich automatisch terug wanneer ze hier nood aan hebben, andere honden hebben hier dan weer wat hulp bij nodig en moet je echt begeleiden naar die rustige plek. Daarom kan je die ‘safe space’ best al introduceren bij je hond nog voor de baby er is en hem hier naartoe te leiden telkens hij wat nerveus is.

Onstressen

Neem je hond ook regelmatig mee naar buiten voor een wandeling, laat hem rustig snuffelen, geef hem een kauwspeeltje … zodat hij van zijn stress verlost raakt. Gun iedereen – hond, baby én jezelf – de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.Voor jonge ouders kan het gemakkelijk enkele weken of maanden duren voor ze ‘hun draai vinden’, dus is het niet onlogisch dat je je hond ook die tijd moet geven.

Trouwens, net als een hond zal ook een baby de stress bij zijn ouders heel goed aanvoelen en overnemen. Een rustige omgeving is dus erg belangrijk.

Tip 4: Verlies de behoeften van je hond niet uit het oog 

Ondanks de komst van je baby en de vele zorgen die daarbij komen kijken, mag je natuurlijk je hond niet negeren. Want die zal nog steeds op tijd en stond zijn beweging en aandacht nodig hebben! Natuurlijk zal je hond wel moeten leren dat hij vanaf nu de aandacht van zijn baasjes moet delen met de nieuwkomer. Het is belangrijk dat je samen op zoek gaat naar die nieuwe balans. 
 
Dat de hond op de tweede plaats komt, is onvermijdelijk en ook niet abnormaal: een kleine baby in huis vraagt nu eenmaal heel veel tijd en aandacht. Als jonge ouder kan je hier wel op anticiperen. Zo kan je op de momenten dat je héél veel bezig bent met je baby – denk aan die eerste dagen en weken terug thuis – een dogsitter inschakelen.

Wil je na thuiskomst uit het ziekenhuis eerst even bekomen van de emoties, dan kan je je hond ook nog enkele dagen laten logeren bij familie of vrienden. Zo beperk je de stress langs beide kanten en kan je de routine van je hond zo goed mogelijk aanhouden.

Tip 5: Een hond is een hond, een baby is een baby

Soms zie je op internet heel schattige filmpjes van baby’s die zij aan zij met de gezinshond opgroeien en er alles mee samen doen. Heel lief, maar jammer genoeg heeft zo’n klein kindje nog niet al zijn ledematen onder controle en krijgt de hond weleens te maken met een armpje dat in zijn gezicht slaat of een handje dat aan zijn oren trekt. 

Lees je hond 

Hoe kan je dit vermijden? Het antwoord is simpel: leer de emoties die je hond uitstraalt goed te lezen. Als je wat meer kennis van zaken hebt, dan zie je jouw huisdier vaak signalen vertonen die aangeven dat hij iets niet zo leuk vindt, zoals wegkijken, de oren plat leggen, regelmatig aan zijn neus likken … Sommige honden houden het bij deze signalen, maar andere kunnen het na een tijdje op hun heupen krijgen en denken: “Ik heb je gewaarschuwd, nu is het genoeg geweest”. Met alle gevolgen van dien … 
 
Hoe je baby met je hond omgaat, maakt al vanaf dag één deel uit van de opvoeding.Leer je kindje dan ook meteen om met respect om te gaan met elk levend wezen. In onze maatschappij leven er namelijk een heleboel honden, waar je kind vroeg of laat mee in aanraking zal komen, en die verdienen allemaal een liefdevolle omgang

Tip 6: Aarzel niet om hulp in te schakelen

Voel je je wat onzeker over het voorbereiden van je hond op de komst van een kindje? Je kan altijd de hulp inschakelen van een gespecialiseerde hondencoach of zelf een lezing bijwonen over dit onderwerp.
 
En nog een extra tip: breng regelmatig een bezoekje aan een osteopaat, zowel met je baby als met je hond. Een osteopaat kan blokkades wegnemen, waardoor je niet alleen fysiek ontspant, maar ook je emoties kan laten wegvloeien. Zeker voor stressgevoelige honden is dit een grote aanrader!

Tot slot: toon vertrouwen, maar wees altijd alert

Hoe je hond zal reageren op de komst van een baby in huis, valt niet te voorspellen. Sommige honden die een erg actief en speels karakter hebben, worden plots de liefste loebassen eens dat kleintje op ‘hun’ terrein komt, en gaan heel zachtjes met het kindje om. Trouwens, de meeste honden voelen naar alle waarschijnlijkheid van nature aan dat ze voorzichtig moeten zijn met dat kleine, kwetsbare leventje. Je kan je huisdier dus best wel vertrouwen op dat vlak.

Safety first 

Laat je baby of kind nooit alleen met je hond en hou hen steeds goed in de gaten, zodat je snel kan ingrijpen mocht je hond iets te enthousiast omgaan met je kindje. Ook wanneer je hond jouw baby af en toe een liefdevol likje wil geven, grijp je toch best in. Het gezichtje van je baby heeft heus geen wasbeurt nodig met een hondentong! Je wil trouwens niet weten waar die tong al overal gezeten heeft … Een baby heeft nog niet zo’n sterke weerstand en kan gemakkelijk ziek worden van de bacteriën die je hond op die manier overbrengt. 

 

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs