Hoe moet je wandelen met een puppy?

Hoe moet je wandelen met een puppy?
Hoe moet je wandelen met een puppy?

Wandelen met je puppy is een geweldige manier om een band op te bouwen, hem te laten kennismaken met de buitenwereld en hem te voorzien van de nodige lichaamsbeweging. Het is belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier doet om ervoor te zorgen dat je puppy veilige en plezierige wandelingen heeft. In deze gids bespreken we de belangrijkste stappen en tips voor het wandelen met een puppy.

Waarom wandelen belangrijk is voor puppy’s

Wandelen biedt talloze voordelen voor je puppy, waaronder:

 • Lichamelijke gezondheid: Wandelen helpt je puppy om fit en gezond te blijven door regelmatige lichaamsbeweging te krijgen.
 • Socialisatie: Tijdens wandelingen kan je puppy wennen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen, wat essentieel is voor een goed gesocialiseerde hond.
 • Mentale stimulatie: De verschillende geuren, geluiden en bezienswaardigheden tijdens wandelingen bieden mentale stimulatie die je puppy helpt om zich te ontwikkelen.

Voorbereidingen voor de eerste wandeling

Voordat je de eerste wandeling met je puppy maakt, zijn er enkele voorbereidingen die je moet treffen:

 1. Kies het juiste harnasje:

  • Zorg ervoor dat je puppy een goed passend harnas draagt. Een harnas is comfortabeler en veiliger zijn voor jonge puppy’, maar ook voor volwassen honden. Lees hier waarom 🙂

 2. Gebruik een lange lijn:

  • Begin met een lange lijn van 3-5m zodat jouw puppy ruim de tijd en keuze heeft over waar hij naartoe wil gaan en wat hij wil vermijden. Met een korte lijn geef je jouw puppy weinig of geen keuze en zal je hem forceren, wat zeer nadelig is voor zijn socialisatie.

 3. Laat je puppy wennen aan de lijn:

  • Laat je puppy binnenshuis wennen aan het dragen van een harnasje en het vastzitten aan de lijn voordat je naar buiten gaat.
  • Houd het harnasje zodanig dat je het hoofdje van je pup met snoepjes erdoor kan lokken. Leg eens het hoofdje erdoor zit, voldoende snoepjes op de grond zodat je de sluitingen kan sluiten.

Tips voor succesvolle wandelingen met je puppy

 1. Houd de wandelingen kort:

  • Begin met korte wandelingen van 10 tot 15 minuten. Verleng de duur geleidelijk naarmate je puppy ouder en zelfverzekerder wordt.

 2. Kies een rustige route:

  • Kies voor rustige, bekende routes met weinig verkeer en afleidingen. Dit helpt je puppy om zich op zijn gemak te voelen.
  • Bosrijke omgevingen, veldwegeltjes, trage wegen… zijn ideaal om zelfvertrouwen op te bouwen en de band met je puppy aan te sterken.

 3. Wees geduldig en positief:

  • Wees geduldig. Jouw pup zou niet de eerste zijn die niet mee wil wandelen. Lees hier hoe dat komt en wat je eraan kan doen.

 4. Laat je puppy snuffelen:

  • Snuffelen is belangrijk voor honden. Laat je puppy de omgeving verkennen door te snuffelen. Zorg er echter voor dat hij niets opeet wat schadelijk kan zijn. heeft hij iets in zijn mond genomen, blijf dan rustig en ruil voor hele lekkere snoepjes.
 5. Wees voorbereid op onverwachte situaties:

  • Neem altijd water mee, vooral tijdens warme dagen, en een zakje om eventuele uitwerpselen op te ruimen. Wees voorbereid op onverwachte situaties zoals andere honden of druk verkeer.

Wat te vermijden tijdens wandelingen met je puppy

 • Overbelasting: Overbelast je puppy niet met te lange wandelingen, vooral niet in het begin.
 • Onveilige gebieden: Vermijd drukke wegen, bouwplaatsen en andere potentieel gevaarlijke gebieden.
 • Negatieve ervaringen: Forceer je puppy niet om met zijn angsten om te gaan. Laat hem geleidelijk wennen aan nieuwe dingen in zijn eigen tempo.

Conclusie

Wandelen met je puppy is een essentiële activiteit die bijdraagt aan zijn fysieke, mentale en emotionele welzijn. Door de juiste voorbereidingen te treffen, geduldig te zijn en positieve wandelervaringen te creëren, kun je ervoor zorgen dat je puppy geniet van zijn wandelingen en opgroeit tot een gezonde en evenwichtige hond. Begin met korte, gecontroleerde wandelingen en bouw geleidelijk op naarmate je puppy ouder en zelfverzekerder wordt.

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs