Negen ultieme tips om te verhuizen met je hond

In samenwerking met Beestig.be

“Katten hechten zich aan hun huis en honden aan hun eigenaar”: zo kort door de bocht dachten we nog niet zo lang geleden over onze twee meest geliefde huisdieren. Toch zit er een grond van waarheid in deze boutade: katten gaan over het algemeen moeilijker om met een verhuis dan hun kwispelende tegenpolen. Toch raadt hondencoach Sofie Callens van Hondersteboven aan om ook je hond geleidelijk aan voor te bereiden op zo’n grote verandering in zijn leven.

Veel hangt natuurlijk af van het karakter van je hond. Sommige honden huppelen door het leven en lijken nog nooit van stress gehoord te hebben. Ze voelen zich overal thuis en nestelen zich meteen in hun mand – waar je die ook neerplant. Heb je echter een hond die even tijd nodig heeft om aan nieuwe dingen te wennen? Dan kan je volgende maatregelen nemen om hem zo comfortabel mogelijk door je verhuisplannen te loodsen. 


 1. Bezoek zo vaak mogelijk je nieuwe huis vóór de verhuisdag

Krijg je de sleutel van je nieuwe woonst pas op de dag dat je uit je oude huis moet, dan heb je helaas niets aan deze tip. Trek je daarentegen enkele weken of maanden uit om verfraaiingswerken uit te voeren of laat je een volledig nieuw huis zetten, neem dan regelmatig je hond mee naar de werf. Een nieuw huis ruikt immers helemaal anders dan het huis waarin je hond al jaren woont en vaak is het er vochtiger dan gewoonlijk. Laat je hond thuis op momenten dat er werklui aanwezig zijn. Ook op dagen dat je zelf de handen uit de mouwen steekt, loopt je viervoeter alleen maar in de weg.

2. Breng je hond naar een oppas 

Een verhuis zonder stress? Dat klinkt even onnatuurlijk als een café zonder bier. Doe jezelf niet nog meer stress aan door ook je hond nog in de gaten te moeten houden op de grote dag. Bovendien slaat jouw stress over op je vierpotige vriend, die er gegarandeerd maar wat verloren zal bijlopen. Vraag aan vrienden, familie of een professionele petsitter om je hond bij te houden op de dag van de verhuis. Haal hem pas weer op als alles min of meer op z’n plek staat. 

3. Verhuis belangrijke spullen mee 

Misschien is de verleiding groot om in je nieuwe huis met een schone lei te beginnen, maar honden houden van vertrouwde geuren en spullen. Maak de overstap niet nóg groter door ook je hondengerief een complete make-over te geven. Neem niet alleen de spullen van je hond mee, maar ook alle andere dingen die voor je hond belangrijk zijn. Ligt hij bijvoorbeeld vaak onder een bepaald kastje te slapen, dan geef je dat kastje een vergelijkbare plek in je nieuwe huis. Zo heeft je hond bij zijn intrede meteen een zicht op geschikte slaap- en schuilplekjes. Denk ook aan het belang van geuren voor je hond: breng oude manden en kussens mee voor een ‘huiselijke geur’ en stop ze de eerste weken na je verhuis niet in de wasmachine. 

4. Geef jezelf voldoende tijd 

Lukt het je niet om alles in orde te krijgen op één dag? Trek dan niet alsnog je hond mee in de verhuis-mallemolen omdat je hem zo hard mist. Misschien kan je hem elke avond even een bezoekje brengen en samen een grote wandeling maken? Of je kan hem op een rustig moment toch al even meenemen naar je nieuwe huis, zodat hij alvast wat kan snuffelen en verkennen. Maar wanneer de drukte opnieuw zijn intrede doet, zit je hond best op een andere plek – ver weg van alle chaos.

5. Verken de buurt zonder je hond 

Ga eens wandelen terwijl je hond nog elders logeert en bekijk je nieuwe buurt door de ogen van je hond. Breng in kaart waar zich mogelijke triggers bevinden die je hond angstig of opgewonden kunnen maken. Denk o.a. aan andere honden, andere dieren, een voederplaats voor zwerfkatten, een lagere school, … Daar kan je rekening mee houden wanneer je later voor het eerst gaat wandelen met je hond. 

6. Betrek je hond in de keuze van zijn nieuwe rustplekken

Net zoals mensen, hebben honden bepaalde voorkeuren als het op het kiezen van een slaap- of rustplek aankomt. Misschien ligt jouw hond graag in iets dat lijkt op een ‘holletje’, prefereert hij een hogere plek, gaat hij resoluut voor een streepje zon of ligt hij liefst daar waar hij een overzicht heeft op de ganse leefruimte. Leg daarom in het begin op veel verschillende plekken matjes en kussens. Observeer je hond om te ontdekken welke plekken hij uitkiest. Mettertijd kan je ongebruikte slaapplekken verwijderen (of verhuizen naar een andere testlocatie), maar laat er altijd minstens twee liggen.

7. Laat je hond de buurt besnuffelen 

Wanneer het zover is voor je allereerste wandeling, zet er dan niet meteen stevig de pas in. Nodig je hond uit om zoveel als nodig te snuffelen. Gebruik een lange leiband, laat je hond kiezen in welke richting hij gaat, stop wanneer hij stopt en ga pas verder wanneer hij weer klaar is om te vertrekken. Verwacht niet dat je de eerste dag al kilometers maakt maar bereid je voor op een half uurtje slenteren.

8. Ga op zoek naar echte ‘hondenplekken’

Verken ook de grotere omgeving van je nieuwe huis en zoek naar plekken waar je hond echt ‘hond’ mag zijn. Een blokje om in de nieuwe buurt is fijn, maar misschien is er een paar kilometer verderop een bos, een park, een losloopzone of een speelweide – kortom: een ideale uitlaatplek om even alle stress uit je hondenpoten te rennen. 

9. Stel je homewarming nog even uit 

Je wil je nieuwe woonst natuurlijk aan iedereen laten zien, maar wacht daar even mee tot je hond zich helemaal gesetteld heeft. Het achterlaten van een oude omgeving, het ontdekken van een nieuw huis, een onbekende buurt met allerlei nieuwe bewoners, de stress van de eigenaar … het kan allemaal nogal veel zijn om op korte termijn te verwerken voor je hond. Wacht daarom met het uitnodigen van grote groepen mensen tot je hond zichzelf thuis voelt in zijn nieuwe stek. Kan je zo lang niet wachten of is je hond zo gevoelig dat hij feestjes gewoonweg niet leuk vindt? Schakel dan opnieuw een oppas in waar je hond zich veilig bij voelt. 
 
Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs