13 Misverstanden over jachthonden: Jachthonden bijten wild dood

Jachthond met een stuk wild

I call bullish*t

Dit is één van de vele misverstanden over jachthonden die verspreid worden en getuigen van het gebrek aan juiste kennis bij het grote publiek.

Het is helaas een groot misverstand dat jachthonden zoals staande honden, spaniëls en retrievers, ‘gemaakt’ zijn om het wild te doden. Daar is echt niks van aan… Je gaat me echter niet horen zeggen dat deze honden nooit iets dood bijten (of dat andere jachthonden daar ook niet voor gemaakt zijn), maar dat heeft naar mijn mening een eigen oorzaak… (lees verder om te weten welke)

🐾 Staande honden zijn gemaakt om het wild te zoeken, voor te staan als ze iets gevonden of geroken hebben en te wachten tot de voorjager het signaal geeft om het wild op te stoten. Indien mogelijk en nodig, kunnen ze ook apporteren.

🐾 Spaniëls gaan het wild ook zoek, maar niet voorstaan. Ze stoten het onmiddellijk op om het nadien ook eventueel te apporteren.

🐾 Retrievers gaan het wild in principe niet zoeken als het nog leeft, maar worden vooral ingezet om te apporteren of het wild te zoeken als het geschoten is.

Deze drie types honden gaan het wild in principe apporteren met wat ze noemen ‘een zachte bek’. Dit wil zeggen dat ze het wild niet extra doorbijten, wat er dan weer voor zorgt dat het vlees niet doorboord wordt en geschikt blijft voor consumptie.

Dus… als je een jachthond hebt die tot één van de bovenstaande types behoort en hij/ zij bijt wel eens wild dood dan vermoed ik dat jouw hond nog niet de zelfcontrole met zich meedraagt die hij/ zij nodig heeft om niet tot die stap over te gaan. Die zelfcontrole kan groeien naarmate jouw hond volwassener wordt waarbij het evenwicht doorgaans meer naar de ratio dan naar de emotie doorslaat. Ook ervaring is een belangrijke factor in dit leerproces.

Mocht jouw hond dus een heel spijtig misverstand uitvoeren, sla dan vooral zelf mea culpa en blijf empathisch voor jouw hond. Straf niet… Lijkt het een probleem te zijn, neem dan contact op met een professional die op een positieve manier werkt… 

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs