13 Misverstanden over jachthonden: Met een jachthond moet je jagen

Met een jachthond moet je jagen

I call bullish*t, of toch niet deze keer…?

Het idee dat jachthonden geen goed leven kunnen hebben als ze niet effectief mee kunnen gaan op jacht, is achterhaald.

Hebben jachthonden uitdaging nodig? Absoluut!
Moeten jachthonden kunnen doen waarvoor ze gemaakt zijn? Absoluut!
Kan je een jachthond gelukkig maken door er mee te jagen? Absoluut!

Helaas is niet iedereen in de mogelijkheid te jagen met zijn hond. Maar ook niet iedereen wil jagen. Dit laatste laat ik in het midden, want ik wil zeker geen discussie voeren ‘pro of tegen de jacht’.

Waar ik wel zeker van ben, is dat we onze honden het gelukkigst kunnen maken als ze kunnen doen waarvoor ze gemaakt zijn. Of dat nu een husky is die een slede kan trekken, een terriër die op muizen en ratten kan jagen, een border collie die schapen kan hoeden, een bouvier die een erf mag bewaken of een jachthond die mag jagen.

Een ideale wereld bestaat niet en intussen hebben we door onze menselijke evolutie auto’s om ons te verplaatsen, verdelgingsmiddelen tegen ratten en muizen, weides waar de schapen op blijven staan en bijgevoederd worden (in ons kleine Belgenlandje toch), alarmsystemen om u tegen te zeggen (al blijft een hond het beste alarmsystmeem ever ;-)) en eten in overvloed in de supermarkten.

Onze honden blijven dus basically achter met een hoop genen die wij er jarenlang ingefokt hebben en die wij nu grotendeels niet meer nodig hebben… Is het dan niet wat egoïstisch om de honden met ‘een ei’ te laten zitten omdat wij ze niet meer nodig hebben.

Het resultaat van deze evolutie is dat we naar mijn mening heel wat gefrustreerde honden hebben. Stel jezelf voor dat je voelt en weet dat je de aanleg hebt om muziek te spelen, maar dat de toegang hiertoe je volledig belemmerd wordt. Of dat je hele lijf schreeuwt dat je wil tekenen, maar je beschikt enkel over papier en niet over potloden of enig ander schrijf- en tekenmateriaal. Of zien dat de etalage van je favoriete winkel vernieuwd is, maar je kan en mag niet binnen gaan! Hoe frustrerend moet dat niet zijn…

You get the point… Je hoeft zeker niet te jagen met je hond, maar ik vind het persoonlijk wel belangrijk dat je hem de uitdagingen geeft die hij nodig heeft. Of jouw hond het graag doet, zal het proces uitwijzen. Maar als je hem de kans niet geeft, zal je het nooit te weten komen

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs