13 Misverstanden over jachthonden: Alle jachthonden doen hetzelfde

Alle jachthonden doen hetzelfde

I call bullish*t

De honden waarop ik me toespits zijn de retrievers, spaniëls en staande honden.

Een retriever is ‘gemaakt’ om…*tromgeroffel* te apporteren!!

Bij de retrievers onderscheiden we een aantal rassen, het één al gekender dan het andere: labrador retriever, golden retriever, nova scotia duck tolling retriever (a.k.a toller), curly coated retriever, flat coated retriever, chesapeake bay retriever.

Een retriever is meester in het maken van lange rechte lijnen en zal daarom tijdens de jacht vooral aan de zijlijn staan (want anders kan het wild wel eens sneller weg zijn dan gepland) Zeker niet om wat te niksen, maar om heel goed te kijken wanneer er iets moet geapporteerd worden. Dit wachten en uit de startblokken kunnen schieten op het juiste moment, vraagt heel wat zelfcontrole en concentratie.

Bij de huis-tuin-en-keuken retriever zien we vaak dat deze honden heel graag met iets in hun mond rondlopen, iets vastnemen als ze jou willen begroeten, of vanalles meeslepen en verzamelen in hun mand. Klinkt het bekend?

Onderschat deze rakkers dus niet en geef ze de uitdaging die ze nodig hebben om happy en frustratieloos door het leven te kunnen gaan.

De spaniëls zijn… een ras apart? Zotte dozen? Groot uitgevallen eekhoorns? Grapje natuurlijk, maar het zegt wel iets over hoe een doorsnee spaniël is: they can be all over the place.

Spaniëls zijn gewoon geweldige honden die nog heel vaak verkeerd begrepen worden. Als je een spaniël ziet jagen, dan begrijp je onmiddellijk waarom hij doet wat hij doet. Ze zijn namelijk ‘gemaakt’ om, onder andere door het dichte struikgewas, op zoek te gaan naar wild en dat op te stoten (laten opvliegen of weglopen). Ze doen dit door korte maar snelle bewegingen van links naar rechts te maken (revieren). Spaniël owners… klinkt dit bekend in de oren: tijdens de wandeling van links naar rechts lopen, niet kunnen wandelen zonder trekken… Now you know why 😉

Er is dus niks verkeerd met jouw hond, je hebt gewoon een spaniël..

Als laatste in het rijtje van de jachthonden, stel ik jullie graag de staande jachthond voor. Misschien ben ik deze keer wel bevooroordeeld. I wonder why 😉

Staande jachthonden worden de allrounders van de jacht genoemd omdat ze net als retrievers apporteren, net als spaniëls jagen, maar daarbovenop ook nog eens voorstaan of tonen waar het wild zit. Hoe GEWELDIG is dat!

Als een staande hond jaagt, dan loopt hij vóór de voorjager uit terwijl hij lange slagen maakt van links naar rechts (revieren). Dit verklaart ineens waarom een staande hond, net als een spaniël, het veel moeilijker vindt om ‘netjes’ naast jou te stappen. Het ligt gewoonweg niet in zijn aard people, dus drop die verwachtingen. Voor een retriever daarentegen die veel moet wachten en rustig moet mee stappen met de voorjager, is deze opdracht net iets makkelijker.

Lees je dus goed in als je een jachthond een gouden mandje wil geven zodat je niet voor verrassingen komt te staan of teleurgesteld bent omdat je verwachtingen niet ingelost worden.

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs