Snuffelen tijdens het wandelen? Ja, graag!

In samenwerking met Beestig.be

Een hond verbieden om te snuffelen, is als een mens verbieden om rond te kijken. Toch ergeren veel eigenaars zich dood wanneer hun hond elke lantaarnpaal, brievenbus en grasspriet aan een grondig onderzoek wil onderwerpen. Hoe vind je de juiste balans tussen snuffelen en wandelen? In dit artikel breekt gedragsexpert Sofie van Hondersteboven een lans voor minder kilometers en (veel) meer snuffelmeters. 

Honden ontdekken hun omgeving met hun neus, veel meer dan met hun ogen. Ze ruiken tot 60 keer beter dan mensen en pikken geuren op die wij ons niet eens kunnen voorstellen. Bij het opsporen van drugs of explosieven kunnen we ons nog een beeld vormen, maar sommige honden ruiken of iemand zwanger is of worden getraind om besmettingen met het coronavirus te detecteren.

Het belang van snuffelen tijdens het wandelen 

Wanneer je je hond uitlaat, is hij natuurlijk niet bezig met het voorkomen van rampen of het opsporen van ziektes. Toch haalt hij een heleboel informatie uit de omgeving met behulp van zijn neus. Je kan het vergelijken met ‘even je sociale media checken’: hij ontdekt welke honden vandaag ook in het bos waren, welke leeftijd en geslacht ze hadden, wat hun seksuele status is en zelfs rond welk tijdstip ze gepasseerd zijn. 

Al die informatie is niet meteen beschikbaar, je hond heeft even de tijd nodig om zijn neus te laten werken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat honden ongeveer 10 seconden nodig hebben om te beslissen wat ze met een bepaalde geur willen doen. Soms zijn ze op dat moment klaar om verder te wandelen, soms besluiten ze er een plasje overheen te druppelen, maar heel vaak willen ze graag nog wat extra-time inlassen om de complexiteit van een geur beter te doorgronden. 

Voor het welbevinden van je hond is het belangrijk om hem die tijd te gunnen. Het is zijn zen-momentje, een manier om alle stress van zich af te laten glijden en zich helemaal te ontspannen. Door hem op te jagen en aan te sporen om verder te wandelen, bereik je het omgekeerde effect. Je hond komt dan niet lekker relaxed thuis van z’n wandeling, maar raakt helemaal opgenaaid omdat hij zijn favoriete hobby aan z’n neus zag voorbijgaan.

Snuffelend wandelen in de praktijk 

Gun jij jouw hond voortaan zijn zen-momentje? Dan moet je het wandelen misschien een tikkeltje anders aanpakken. Gooi het idee dat je ‘x kilometers moet wandelen’ of ‘op een half uur de blok om moet’ varen en geef de leiding uit handen. Bepaal vooraf hoe lang je tijd hebt om te wandelen en laat je hond het tempo bepalen. Blijft hij staan om te snuffelen, hou dan zelf ook even halt – zelfs wanneer je hond los loopt. Is je tijd half om, dan keer je terug naar huis. Wie dit overheeft voor zijn hond, kiest duidelijk voor kwaliteit in plaats van kwantiteit! 

Maar wat als je dan eens zin hebt om flink door te stappen? Het klinkt misschien heel cru, maar dan laat je je hond beter thuis. Geef hem eerst zijn deugddoende snuffelwandeling en trek daarna je wandelschoenen aan. Ieder z’n hobby: je hond kiest voor het betere neuswerk, zelf hou je ervan om kilometers te vreten.

Ben je nog niet overtuigd van de voordelen van een snuffelwandeling? Denk dan hier eens over na: wanneer een hond aan de leiband trekt omdat hij sneller wil gaan, dan hebben we dat helemaal niet graag. We doen alle moeite van de wereld om hem dat ‘ongewenste gedrag af te leren’. Maar wat doen veel eigenaars wanneer hun hond niet snel genoeg gaat naar hun zin? Precies: ze trekken hem vooruit! Die tegenstrijdige boodschap is onbegrijpelijk voor een hond, want behalve dat hij continu opgejaagd wordt – waardoor hij vaker gaat trekken – leert hij ook nog eens uit eerste hand dat trekken ok is. 

Snuffelen voor iedereen! 

Probeer het eens uit, tijdens je volgende uitlaatmoment. Laat je hond kiezen waar hij naartoe gaat en geef hem de kans om de geurwereld om zich heen ten volle in zich op te nemen. En kijk daarna eens hoe hij zich in huis gedraagt: ziet hij er niet oeverloos tevreden uit? 

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs