13 Misverstanden over jachthonden: Je moet een jachthond straffen als hij iets verkeerd gedaan heeft

je moet een jachthond straffen als hij iets verkeerd gedaan heeft

I call bullish*t

Op geen enkel moment hoef je je jachthond en bij uitbreiding alle honden, te straffen als ze iets ‘verkeerd’ gedaan hebben. Ik zet ‘verkeerd’ met opzet tussen aanhalingstekens, wat doen onze honden echt iets verkeerd?

Er zijn een aantal zaken die je je moet bedenken als je hond niet doet wat je voor ogen hebt.

1/ Heb je je eindresultaat opgebroken in kleine deeloefeningen die behapbaar zijn voor jou en jouw hond waardoor je samen makkelijk succes kan boeken? Of ben je er van uit gegaan dat je met twee stappen de oefening kon aanleren? Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is te weten wat je kan doen om een oefening op te breken, maar bedenk dat je altijd kan spelen met duurtijd (hoe lang de hond een oefening kan doen), afleiding, afstand en dat je elke beweging in 10-tallen minibewegingen kan opbreken 😉

2/ Is jouw hond voldoende gemotiveerd om te doen wat je van hem verwacht? Onze honden werken niet ‘voor ons schoon ogen’ hoor. Maak gebruik van datgene wat voor jouw hond op dat moment waardevol is: eten (in diverse gradaties), spel (met speeltjes van diverse gradaties), liefde, snuffeltijd, looptijd,…

3/ Ben je er zeker van dat je jouw hond hebt aangeleerd wat je in gedachten hebt of heb je door miscommunicatie onbewust iets helemaal anders aangeleerd? Het is heel menselijk om fouten te maken. Net daarom moeten we ons voortdurend de vraag stellen of onze hond aan het leren is wat we hem willen aanleren. Laat desnoods een hondenleek meekijken met de oefening en vraag hem/ haar wat hij denkt dat je je hond aan het aanleren bent.

4/ Kent jouw hond wat je hem vraagt in de context waarin je het vraagt? Met andere woorden, heb je gegeneraliseerd? Of heb je tot nu tot de oefening enkel in je tuin geoefend waar de prikkels voor jouw hond beperkt en/ of gekend zijn? Generaliseren is de stap die door de meeste mensen overgeslagen wordt. We gaan er te snel van uit dat als onze hond ‘het’ kan in de living, dat hij dat ook kan op een veld. Niet dus. Maak desnoods een lijst per oefening waarin je je stappen opschrijft en per stap de contexten waar je die stappen hebt geoefend. Zo kan je makkelijk afvinken wat waar lukt en waar je nog verder op kan oefenen.

5/ Ben je er zeker van dat jouw hond het signaal kent dat je gekoppeld hebt aan een bepaald gedrag? Je kan dit makkelijk testen. Stel je gebruik het woord ‘apport’ om je hond een dummy te laten ophalen, maar je zegt tegen je hond ‘peer’ op het moment dat hij naast jou zit en een markeerdummy gevallen is. Wat zou hij doen? Vertrekt hij? Ai, dan moet je letterlijk even op jouw stappen terugkomen. Vertrekt hij niet? Feestje dan!! Test dit met verschillende signalen en woorden die meer en meer lijken op het werkelijke signaal dat bij een bepaald gedrag hoort.

6/ Voelt jouw hond zich goed in zijn vel? Zeker op momenten dat je denkt: ‘Wat is er toch aan de hand? Anders doet hij het zo goed?’ Onze honden zijn meesters in het verbergen van pijn, maar die kan er op andere manieren wel ‘uitkomen’ zoals een slechte oefendag. Verdiep je in de lichaamstaal van de hond om zo goed mogelijk te kunnen herkennen wanneer jouw hond zich in een innerlijk conflict bevindt.

Zoals ik dus eerder zei: kritisch nadenken en jezelf een spiegel durven voorhouden zijn bijzonder cruciaal in het oefenproces met en van je hond. Film jezelf, analyseer en stuur jezelf bij door opleiding en begeleiding.

Veel succes!
Het komt allemaal goed

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs