De eerste 24u van jouw puppy bij jou thuis

De eerste 24 uur met je nieuwe puppy

Gefeliciteerd met je nieuwe puppy! Het is een spannende tijd vol vreugde, maar het kan ook een beetje overweldigend zijn. De eerste 24 uur in een nieuw huis zijn cruciaal voor de aanpassing en het welzijn van je puppy. 

Je pup ophalen

Houd er rekening mee dat wanneer je jouw pup bij de fokker ophaalt, hij mogelijks veel stress kan ervaren. Niet onlogisch als je bedenkt dat we de pups van de ene op de andere seconde wegnemen uit hun vertrouwde omgeving. Weg van hun mama, broertjes, zusjes en bekende mensen. Mijn hart breekt elke keer bij deze gedachte…

Neem dus voldoende tijd om je puppy even aan jou te laten wennen voor je de auto instapt en de rit naar huis aanvat. Mijn motto: slaapt je pup, rijd dan door… Veiligheid gaat voor alles, dus stop wel om zelf even rust te nemen van het rijden als de rit te lang is om in één keer te doen.

Is je pup onrustig, check dan of hij interesse heeft om te kauwen. Zorg dus dat je een aantrekkelijk kauwtje meehebt zoals een gedroogd konijnenoor. Helpt het niet, dan kan je even stoppen en hem uitlaten. Let op, want stopplaatsen zijn meestal druk en/ of vuil, dus houd je pup goed in de gaten. Reken er dus niet te veel op dat jouw pup effectief een plasje of hoopje zal kunnen doen. But you never know 🙂

Thuis aankomen

  1. Rustige kennismaking: Laat je puppy rustig kennismaken met zijn nieuwe omgeving. Vermijd drukte en harde geluiden om stress te voorkomen.
  2. Laat hem snuffelen: Laat je puppy zijn nieuwe huis verkennen. Snuffelen helpt hem om zich veilig en vertrouwd te voelen.
  3. Blijf in de buurt: Laat je puppy zeker niet alleen. Dit omwille van veiligheidsredenen maar ook om hem niet de schrik van zijn leven te geven helemaal alleen te zijn in een voor hem onbekende omgeving
  4. Bied steun: Is je puppy angstig of verschiet hij van iets, geef hem dan de nodige steun door er voor hem ‘gewoon’ te zijn. Straf zeker niet, laat hem ook niet alleen denkende dat hij het maar zelf moet oplossen of leren.

Een veilige plek creëren

Voorzie op verschillende plaatsen in de leefruimte van de pup een kussen, deken of mand waar hij zich kan terugtrekken. Omdat je jouw pup nog niet kent, is het  moeilijk te weten waar hij het liefst tot rust zal komen. In een hoekje? Onder tafel? open en bloot in de leefruimte…?

Werk je met een puppyren, voorzie dan ook hierin een aantal ligplekjes.

Werk je met een bench, zorg dat deze dan gekoppeld is aan een puppyren zodat de bench niet de enige optie is voor jouw pup om tot rust te komen.

Eten en drinken

Geef jouw pup de eerste dagen eten op hetzelfde tijdstip als bij de fokker. Hiermee proberen we de extra stress die dit kan teweegbrengen te vermijden.

Geef je puppy dezelfde voeding die hij bij de fokker kreeg. Indien nodig en gewenst, kan je het eten geleidelijk aan veranderen door te mensen. Start bijvoorbeeld met 80% gekende voeding + 20% nieuwe voeding. Doe dit een drietal dagen om nadien over te schakelen naar 70% + 30%… Het spreekt voor zich dat je niet kan opschalen als jouw pup last heeft van de nieuwe voeding onder de vorm van diarree, overgeven, lusteloosheid…

Zorg ervoor dat je puppy altijd toegang heeft tot vers water. Eventueel om te starten op een aantal plekjes in zijn leefomgeving zodat de toegang hiertoe nog makkelijker wordt.

Zindelijkheid

Omdat de nieuwe leefomgeving van jouw pup best als heel spannend kan ervaren worden, bestaat de kans dat hij buiten moeilijk een plasje of hoopje kan doen. Pas als hij volledig kan ontspannen, zal hij daartoe in staat zijn. Wees er dus op voorbereid dat je de eerste dagen mogelijks veel ongelukjes in huis zal moeten opruimen. Dis is perfect normaal. Wil je weten hoe je de zindelijkheid in goede banen kan leiden? Download dan hier het e-book dat ik hierover geschreven heb.

Comfort en rust

De eerste dag is vaak vermoeiend voor je puppy. Zorg voor voldoende rust. Weet dat als je pup een uur wakker is, het hoogtijd is om te rusten en/ of te slapen.

Voorzie geen bezoek. Hoe graag jouw vrienden of familie jouw nieuwe huisgenoot ook willen verwelkomen, houd ze nog even op afstand zodat je pup de tijd krijgt zich te settelen en een band met jou te ontwikkelen.

Eerste nacht

De eerste nacht kan moeilijk zijn voor je puppy en wordt door velen gevreesd. Ik ga er prat op dat je jouw pup absoluut niet alleen laat. Jouw pup is immers gewoon met zijn broertjes, zusjes en mama te slapen. Meerdere puppy’s bijeen die op, over en onder elkaar liggen als één grote vleeshoop 🙂 

Dit zijn de opties: 

  1. Je slaapt bij jouw pup beneden als dat de plaats is waar je wilt dat jouw pup in de toekomst zal slapen. Je pup kan in de puppyren/ bench slapen of gewoon vrij bij jou.
  2. Jouw pup slaapt bij jou in de slaapkamer. Mijn favoriet 😉 Dit kan ook vrij of in de bench zijn.

Ga er niet van uit dat je dit slechts één nacht moet doen. Er is vertrouwen nodig van de pup in zijn nieuwe omgeving en de mogelijkheid om alleen te kunnen blijven om jouw pup ook ’s nachts alleen te laten slapen.

De kans is zeer groot dat jouw pup moet plassen of een hoopje doen ’s nachts. Zet je wekker tijdig om jouw pup naar buiten te brengen. Voor mij is dit geen absolute must als je zelf voldoende slaap nodig hebt. Maar houd er dan rekening mee dat je met een waarschijnlijkheid van 99,99% plasjes en hoopjes zal vinden als je opstaat…

Conclusie

De eerste 24 uur met je nieuwe puppy zijn een tijd van aanpassing en leren. Met geduld, liefde en de juiste zorg help je je puppy om zich snel thuis te voelen. Onthoud dat elke puppy anders is en zijn eigen tempo heeft. Geniet van deze bijzondere tijd en bouw een sterke band op met je nieuwe harige vriend!

Wie is Sofie Callens van Hondersteboven?

Hee, ik ben Sofie

Met deze blog streef ik ernaar jou te informeren op een toegankelijke manier om het welzijn van jouw hond naar het hoogste niveau te brengen. Hier lees je hoe het allemaal voor mij begon.

Je pup zindelijk maken lukt sneller dan je denkt
meer blogs